Dieter Inhofer freiburgi államügyész szombaton jelentette be, hogy a kiskorúnak számító fiatal tavaly érkezett kíséret nélkül Németországba. Azzal gyanúsítják, hogy október 16-án a városban megerőszakolt és meggyilkolt egy 19 éves helyi egyetemista lányt. A lány holttestét a freiburgi Dreisam folyóban találták meg. Halálát a hatóságok szerint fulladás okozta.
Az áldozat – mint arról a hatóságok beszámoltak – egy egyetemi partiról hajnalban kerékpáron tartott hazafelé, amikor az afgán fiatal a gyanú szerint rátámadt. A főügyész szerint a vizsgálat nyomán nyert DNS-minták azt bizonyítják, hogy a gyanúsított a bűncselekmény elkövetésének helyszínén tartózkodott.

Az afgán fiatalt egy közlekedési videokamera felvételei alapján pénteken azonosították. A gyanúsított egyelőre semmilyen nyilatkozatot nem tett. A hatóságok a többi között azt igyekeznek megállapítani, vajon a menekült és a fiatal nő ismerte-e egymást. Az áldozat feltehetőleg német volt, de állampolgárságáról a jelentések nem tettek említést.

A rendőrség mintegy 1400 embert hallgatott ki az ügyben, és 1600 bejelentést vizsgált.