Amióta nagy meglepetésre Donald Trump nyerte meg az amerikai választást, elemzők százai keresik annak az okát, hogy az előzetes felmérésekkel ellentétben miért bukott ennyire nagyot Hillary Clinton. Egy újságíró szerint az egész az FBI igazgatójának a leveléig vezethető vissza.
Egy héttel a választások előtt James Comey FBI igazgató levélben tudatta, hogy a hatóság újraindítja a nyomozást a demokrata elnökjelölt privát emailszerverét övező botrányának ügyében. Az elemzők ezt megelőzően még 81 százalék esélyt adtak az egykori külügyminiszternek a győzelemre.
A FiveThirtyEight elemző portál főszerkesztője szerint, ha október 27-én lett volna a választás, minden bizonnyal a demokrata jelölt győzött volna. Nate Silver a választási adatokra hivatkozva azt állítja, hogy az utolsó héten döntő szavazók többnyire Trumpra voksoltak a választás napján.
A főszerkesztő szerint Comey levelének jóval nagyobb volt a hatása a választás kimenetelére, mint az állítólagos orosz befolyásnak, illetve a Wikileaks szivárogtatásának.
A Nate Silver által közzétett adatok szerint többnyire a billegő államokban figyelhető meg, hogy az utolsó hetekben döntöttek sokan úgy, hogy inkább Trumpra adják a szavazatukat. Ilyen állam volt például, Wisconsin, Pennsylvania, Florida és Michigan is, ahol korábban minden demokrata fölényt mutattak a közvélemény-kutatók. 
A FiveThirtyEight-nél Comey levelét követően a 81 százalékos valószínűség hirtelen 65 százalékra zuhant. Hasonló esést lehetett tapasztalni szeptemberben is, amikor a 9/11-es megemlékezésen egy járókelő levideózta Clintont, ahogyan a rosszulléttől összeesik és csak segítséggel tud beszállni az autójába.