1999. november 30-án a rettegett jordániai hírszerzés, a Mukhbarat elcsípett egy telefonbeszélgetést, amelyet Afganisztánból indítottak.
A kurta üzenet ennyi volt: „ A kiképzés véget ért”. A hatóságok gyorsan őrizetbe is vettek vagy egy tucat embert, köztük azt a férfit is, aki fogadta a hívást. A kihallgatások ­eredményei házkutatások voltak, amelyek során bombakészítéshez nélkülözhetetlen recepteket és vagy száz kilogrammnyi vegyszert találtak egy titkos alagútban. Kiderült, az iszlamisták szilveszter éjszakáján akartak robbantani az ammáni Radisson szállodánál, ahol az év utolsó napján rengeteg amerikai is szokott lenni.

A jordán hatóságok bevonták a CIA-t is, a cég tovább bővítette a tervezett merénylethez köthető nevek listáját. Nagy meglepetést keltett, amikor kiderült, a listán szerepel egy jordániai: Ahmed Fadil al-Kalajleh, azaz Zarkávi neve.

Zarkávi alig két hónapja hagyta el Jordániát, a börtönből szabadulva. Mint kiderült, mézkereskedőnek kiadva magát lépett át Pakisztánba, hogy aztán egyből egy terrortámadást szervezzen meg. A CIA-nál ekkor hallották először a nevét.

Zarkávi a hegyeken keresztül Afganisztánba szökött. Találkozni akart az al-Kaida vezetőjével, Oszama bin Ladennel, de ő nem fogadta, követén keresztül megbízta a férfit: hozzon létre egy kiképzőtábort. Zarkávi ezt meg is tette, a tábor azonban nem so­káig működött. 2001. szeptem­ber 11-én a World Trade Center és a Pentagon épülete elleni repülőgépes merényletek után az USA feldúlta Afganisztánt, hogy a terroristák nyomára bukkanjon. A tálib vezetők menekültek, ahogy Zarkávi is tette. Egy bombatámadásban megsérült, de túlélte. Irak észak-keleti részére szökött, ahol több terroristacsoport működött, köztük az Anszár al-Iszlám, azaz az Iszlám segítői. Zarkávinak ez tökéletes hely volt arra, hogy visszanyerje erejét.
2002. október 28-án az amerikaiak egyik Jordániában élő diplomatája, Laurence Foley kilépett ammáni háza ajtaján. Két lépést sem tett, amikor egy álarcos figura hangtompítós fegyverrel vagy fél tucat lövést adott le rá. Foley golyót kapott az arcába, a nyakába, a vállába és a mellkasába, majd arccal a földre rogyott.

A gyilkosságnak egyetlen szemtanúja sem volt, a helyszíntől több száz mérföldre, valahol Irakban azonban valaki nagyon is figyelt. A diplomata gyilkosa pont erre a vidékre indított el egy telefonhívást:

– Mondd meg a sejknek, hogy minden rendben ment – mondta.

Még egy ilyen nyugtalan környéken is ritka volt, az USA egyik diplomatáját a nyílt utcán kivégzik. A hírszerzés arra jutott, hogy a merényletet az al-Kaida rendelte meg, és Zarkávi hajtotta végre.

A kegyetlenek csoportja

Az Anszár al-Iszlám, azaz az Iszlám segítőinek vezetői betiltották a zene hallgatását, nők csak eltakart arccal léphettek utcára, iskolák nem működhettek, a kóbor kutyákat pedig laborokban előállított ricinnel mérgezték meg.