Lemondott amúgy is lejáró parlamenti mandátumáról Liviu Dragnea, a romániai választásokon győztes Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, újabb mandátumának törvényességét viszont megkérdőjelezték a jobboldali pártok.
A 2012-ben megválasztott régi parlament - megbízatásának utolsó napján - hétfőn vette tudomásul Drganea lemondását, így a PSD elnöke nem töltötte ki mandátumát. A politikus gesztusával azt akarta bebizonyítani, hogy nem érdekelt a törvényhozóknak járó, sok vihart kavart speciális nyugdíj-kiegészítésben, azt ugyanis csak azok a honatyák kérvényezhetik, akik legalább egy teljes, négyéves mandátumot kitöltenek.

Dragnea a december 11-i választásokon újabb képviselői mandátumot nyert: ennek igazolását viszont a jobboldali pártok ellenzik a házszabály egy kétértelmű előírására hivatkozva. A vitatott cikkely szerint a képviselőház mandátumigazoló bizottságának javaslatára a plénum megsemmisítheti annak a törvényhozónak a mandátumát, akit választási csalás miatt jogerősen elítéltek.

A jobboldal szerint ez az előírás Dragneára is érvényes mivel őt áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a 2012-ben tartott, az akkori államfő leváltásáról szóló népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. Priusza miatt egyébként Dragnea miniszterelnök sem lehet, mert egy másik jogszabály kizárja, hogy a kormánytagoknak büntetett előéletük legyen.

A szociáldemokraták szerint a házszabályba foglalt előírás alapján akkor kell megfosztani valakit törvényhozói mandátumától, ha választási csalással szerezte meg azt, és a rendelkezésnek semmi köze a korábbi ügyekhez.

A büntetett előélete miatt támadások kereszttüzébe került szociáldemokrata pártelnök a jelek szerint letett arról, hogy magának követeltje a miniszterelnöki tisztséget, de továbbra is titkolja, kit javasol a PSD a posztra az államfő által szerdára meghirdetett kormányalakítási konzultáción.

MTI