Franciaországban húszmillió munkavállaló alkohol vagy illegális kábítószerek fogyasztásával próbálja elviselhetővé tenni a munkahelyi megpróbáltatásokat.
A megdöbbentő számot Daniele Jourdain Menninger közölte egy Párizsban rendezett tudományos konferencián, amelynek az alkohol és drogfüggőség volt a témája. A politikus asszony a több minisztériumra is kiterjedő szesz- és kábítószer-fogyasztás elleni állami bizottság vezetője. Tehát a 20 milliós szám nem kitaláció, hanem nagyon is alapos becslés. A stressz ellen szinte mindenki megpróbál védekezni, és az alkohol valamint a drogok fogyasztása a határozatlan időre szóló és a határozott időtartamú munkaszerződéssel rendelkezőkre egyaránt kiterjed. A legtöbben a pohár, vagy inkább az asztalfiókba rejtett kis üveg után nyúlnak, tehát az alkohol a leggyakrabban használt stresszoldó. De folyamatosam nő a kannabiszt, kokaint, heroint fogyasztók tábora is, továbbá azoké is, akik a legálisan beszerezhető idegnyugtatókat kombinálják itallal vagy droggal.

 Michel Reynaud addiktológiai szakértő arról beszélt, hogy sajnos a legjobb légkörű munkahelyeken is sokan „doppingolnak”. A halálesetek egyötöde és a bűntények 50 százaléka mögött áll túlzott alkohol vagy drogfogyasztás, illetve erős függőség. A szakértő szerint nincsenek kiemelt szakmák, az alkohol vagy a kábítószer minden foglalkozásban, minden munkahelyen feltűnhet és fel is tűnik. Más kutatók azt emelték ki, hogy nem csak a függő helyzetben, teljesítménykényszerben lévő beosztottak nyúlnak az üveg vagy a tiltott szer után. A menedzserek és a főnökök is függnek valakiktől, ők is idegeskednek, még ha ezt olykor látszólagos magabiztossággal, hatalmaskodással leplezik.

A drog- és alkoholfogyasztással foglalkozó francia intézet 2015-ös vizsgálata szerint a megkérdezett munkahelyi vezetők 85 százaléka vélte úgy, hogy beosztottjaik valamilyen stresszoldó szert használnak.