Egy négy gyermekes apuka félelmének és csalódottságának adott hangot egy Merkelnek címzett nyílt levélben. A férfi rheingau-i professzor.
“Négy gyermek édesapja vagyok. Jelen álláspontom szerint inkább ki sem mozdulok otthonról, hanem a karosszékemben töltöm az estét. Ennek egyetlen oka van: életemben először félek!

Féltem a gyermekeim jövőjét, féltem a társadalom stabilitását, és féltem a biztonságunkat. Attól tartok, hogy nem leszünk képesek kezelni azt, ami 2015 őszén kezdődött.

Miért nem lehet megérteni azokat az embereket, akik nem kérnek ebből a menekültpolitikából, azokat az embereket, akik valóban más, a jelenlegi menekültpolitikától eltérő megoldást akarnak?

Ez az első alkalom, hogy attól félek, hogy a gyermekeim nem élhetnek biztonságban, félek, hogy milyen jövő előtt állnak így.”

A professzor egy politikai dokumentumot is írt, amelyben kifejti, miért  nem helyes Merkel politikája. Az i-re akkor került fel a pont a dühös apukánál, amikor Merkel a sérthetetlenségéről beszélt, hogy ha más döntést hozott volna, annak is lettek volna negatív következményei.