A Szociáldemokrata Párt (PSD) a Liberálisok és Demokraták Szövetségével (ALDE) fog közösen kormányozni, az RMDSZ-t nem veszi be a kormányba – derült ki Liviu Dragnea, a PSD elnökének csütörtök esti sajtótájköztátóján. Az RMDSZ nem kerül be a kormányba.
A román médiában megszólaló elemzők szerint Dragnea letett arról, hogy magának kérje a posztot, és arra készül, hogy egy kevésbé ismert politikust javasoljon miniszterelnöknek, ám a kormányt megpróbálja a párt szoros ellenőrzése alatt tartani - ígéretei szerint jövőre beüt a kánaán.

Dragnea továbbra sem árulta el, kit javasol a PSD miniszterelnöknek – mint mondta, ezt először Klaus Iohannis államfővel közlik, amikor a parlament jövő heti alakuló ülése után kormányalakítási tárgyalásra hívja a pártokat.

A politikus mindenkit biztosítani akar afelől, hogy a javaslat a kormányfő személyére, amelyet az államfőnek tesznek, teljesen törvényes, alkotmányos és visszautasíthatatlan lesz, és egyáltalán nem célja haszontalan konfliktust előidézni. A PSD elnöke szerint Iohannis nem bízhat meg más pártokat kormányalakítással – ma is bebizonyosodott, hogy a választásokat egyértelműen és fölényesen a PSD nyerte, az ALDE-val együtt pedig a parlamenti mandátumok 54 százalékát bírja.

Az RMDSZ nem kerül be a kormányba

Az RMDSZ-t nem hívják meg a kormányba, Dragnea majd csak jövő hét elején fog tárgyalni a párt vezetőivel, és akkor is legfeljebb csak egy külső, parlamenti támogatásról. Az ALDE-val és annak elnökével, Călin Popescu Tăriceanuval viszont folyamatosan tárgyalnak, a választások óta eltelt időt arra használják, hogy a kampányban tett ígéreteket mind átírják a kormányprogramba, és összefésüljék a két párt kormányprogramját, amely Dragnea szerint egyébként sem áll távol egymástól.

Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben

Dragnea: nincs kompromisszum autonómiaügyben


Az RMDSZ-szel koalícióban kormányzó szociáldemokraták ügyvezető elnöke, Liviu Dragnea leszögezte: n...
RÉSZLETEK