Egy videó segítségével megmutatta a Panorama nevű német közéleti műsor stábja, hogyan gondoskodik arról a magyar állam, hogy az elfogott határsértőket anélkül tudja visszadobni Szerbiába, hogy a menekültügyi eljárást lefolytasson és hogy ez illegális átdobásnak számítson. A kulcs: a határsértő szabad akaratára hivatkoznak.
Egy rövid videón mutatta be a Human Rights Watch egyik munkatársa és vélhetően egy német riporter, milyen trükkel kerüli el a magyar állam, hogy a migránsok "visszakísérése az ideiglenes biztonsági zárhoz" ne legyen a határsértők illegális "visszadobása" Szerbiába. A riporter az aktivistával együtt magyarázza el, hogy a magyar hatóságok tulajdonképpen nem tesznek mást, mint a kerítésen inneni magyar területről a kerítésen túli magyar területre viszik a határsértőket, a jogvédő szerint sokszor erőszakos módszerekkel.

A stáb arról is beszél, hogy miután a határsértőt átíksérték és feltehetően nem azon a pár méteres szakaszon marad az örökkévalóságig, ezért a magyar hatóságok elmondhatják, hogy saját akaratából hagyta el Magyarországot.

Péntek délelőtt 47 határsértőt fogtak el a rendőrök Ásotthalomnál, főleg bangladesieket és pakisztániakat, vasárnap pedig 61 embert kísértek vissza, eslősorban afgánokat és szintén bangladesieket és pakisztániakat.