Az Egyesült Arab Emírségekben száműzetésben élő Dahlan korábban a Fatah párt egyik vezetője, a palesztin biztonsági erők parancsnoka és a palesztin parlament képviselője volt. 
A bíróság 16 millió dollár (több mint 4,7 milliárd forint) ellopása miatt marasztalta el, és mellékbüntetésként 16 millió dolláros kártérítés megfizetésére kötelezte. A bíróság határozata szerint mindaddig nem fellebbezheti meg a döntést, amíg nem adja fel magát a palesztin hatóságoknál. 

Vasárnap Abbász elnök megszüntette Dahlan és további négy képviselő mentelmi jogát, s ezzel a Háárecnek nyilatkozó palesztin bennfentesek szerint lehetővé tette több, Dahlannal szövetséges, fegyverkereskedelemmel, csalással és rágalmazással vádolt politikus elfogását és kihallgatását. Dahlan 2011-ben hagyta el a Palesztin Hatóságot, mert összekülönbözött Abbásszal.

Azóta az Egyesült Arab Emírségekben él, de kapcsolatban maradt a Fatah párton belüli híveivel, és kiváló viszonyt ápol a környező arab államok vezetőivel. A héten nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint a palesztinok mintegy kétharmada, 64 százaléka szeretné, hogy a 83 éves Mahmúd Abbász visszavonuljon a közélettől. A Hamász radikális palesztin szervezet irányítása alatt álló Gázai övezetben élők 72, a Ciszjordániában élők 59 százaléka vélekedett így. 

MTI