A magyar származású svéd milliárdos, Laszlo Szombatfalvy szerint friss gondolkodásmódra, forradalmi ötletekre és egy új alapokon nyugvó ENSZ-re van szükség ahhoz, hogy a világ jobbá váljon.
A most 88 éves Laszlo Szombatfalvy 1956-ban hagyta el Magyarországot és Svédországig jutott, ahol konkrétan a semmiből, a lyukas zsebéből teremtette meg milliárdos vagyonát. Választott hazája legsikeresebb befektetőjévé vált.
Szombatfalvy a csendes gazdagok mintapéldánya. Sosem verte a mellét a vagyona miatt, nem voltak botrányai, nem volt állandó szereplője a pletykalapoknak sem. Csak és kizárólag üzleti sikerei okán került a lapokba, és mert felelősen gondolkodó ember.

2012-ben alapította meg Global Challenges Foundation nevű szervezetét, mely a globális problémák megoldásán és egy új, szebb és jobb világ eljövetelén dolgozik. Ehhez akkori teljes vagyona felét (50 millió dollár) ajánlotta fel.

A szervezet most kiírt egy pályázatot. Azt a fiatalt keresik, aki az ENSZ helyett feltalálja az ENSZ 2-őt, amelyik majd hatékonyan oldja meg a Föld összes globális problémáját. A verseny összdíjazása 5 millió dollár, melyből 1 milliót teljes egészében a nyertes visz el.


Szombatfalvy 4 jótanáccsal is ellátta a pályázni szándékozókat:

- Világpolgár vagy, vagyis ne csak a saját hazád jövője lebegjen a szemed előtt.
- Légy tisztában azzal, hogy a gyerekeid és az unokáid jövője nemcsak rajtad, de más országok polgárain is múlik.
- Fogadd el, hogy a globális problémákat csak globális kormányzással lehet megoldani.
- Légy kemény a politikusokkal! Ne szavazz alkalmatlan emberekre, mert azt nem engedhetjük meg magunknak.