Berlin döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy egy isztambuli német iskolában eltörölték a karácsonyt. A tanárok még csak nem is beszélhetnek az ünnepel kapcsolatos témákról.
Nem értjük, hogy erre miért volt szükség” – áll a német külügyminisztérium közleményében.

A patinás isztambuli német iskolát egy évszázada hozták létre és az intézmény finanszírozásához hozzájárul a német állam. Eddig minden decemberben közösen ünnepelték a karácsonyt a német és a török diákok.

Az iskola kórusa a múlt héten nem énekelhetett karácsonyi dalokat az isztambuli német konzulátuson, majd a héten teljesen eltiltották a diákokat és a tanárokat az ünnepléstől – írja a DW.

Mindezt a német kormány egy nagyobb változás egyik elemének látja: Recep Tayyip Erdogan elnök alatt Törökország mindinkább elfordul a szekularizmustól és egyre erőteljesebb mértékben iszlamizálódik. Sevim Dagdelen baloldali német parlamenti képviselő a karácsony ünneplésének betiltását egyenesen egy “iszlamista diktatúra” kibontakozásának látja.

Egy, a német DPA-hírügynökség által feltett kérdésre válaszolva az iskola vezetése megerősítette: a tanári kar tagjai még csak a karácsonnyal kapcsolatos témákat sem említhetik meg a diákoknak.