Hiába a nemzetbiztonsági kockázat, rengetegen átvizsgálás nélkül jutottak be az országba.
A Washington Times jelentéséből az derült ki, hogy legalább 175, külföldi születésű ember az utóbbi években úgy kapott amerikai állampolgárságot, hogy az FBI nem ellenőrizte őket. Ezek közül a migránsok közül sok olyan országból érkezett, amely közismerten a terroristák melegágya. A hatóságok azonban nem foglalkoztak azzal, hogy ezek az emberek jelentenek-e terrorfenyegetést, vagy esetleg bűnözői múltjuk van-e, enélkül is megkapták a letelepedési engedélyt. A hibák miatt kitört a botrány, november végére pedig a kormány kénytelen volt leállítani a honosítási folyamatot.

A felelőtlenséget elemzők szerint valószínűleg a túl nagy nyomás okozhatta. A letelepedési engedélyért és a honosításért ugyanis elektronikusan kell jelentkezni, a migránsválság kezdete óta viszont az igénylők száma megsokszorozódott – a rendszer pedig a túlterheltséggel nem tudott megküzdeni. Így sokak nem hagynak „digitális ujjlenyomatot”, ennél fogva pedig később deportálni sem lehet őket.

Az Obama-adminisztráció 1811 esetben azért nem tudott kitelepíteni olyan befogadott migránsokat, akik terrorizmushoz köthető országból érkeztek, vagy más módon jelentettek fenyegetést a nemzetbiztonságra, mert semmilyen átvilágítási anyagot nem értek el velük kapcsolatban. Az Associated Press jelentése szerint azonban még tragikusabb a helyzet: legalább 315 ezer migráns érkezett úgy az országba, hogy még ujjlenyomatot sem vettek tőlük!

Eközben az Egyesült Államokban extrém magas a bevándorlás szintje: jelenleg durván 43 millió, külföldön született ember él tartósabban az országban. És valószínűleg sokan egyetlen ellenőrzésen sem estek át…