Többtucatnyi rohingja menekült tűnt el hétfőn a Mianmart Bangladestől elválasztó Naf folyón, miután hajótörést szenvedtek - jelentették helyi lakosok és a média.
A baleset a bangladesi fővárostól, Dakkától több mint 370 kilométerre délkeletre történt, és a muzulmán vallású rohingják Mianmarból Bangladesbe igyekeztek eljutni.    
A szerencsétlenség egyik túlélője - akit bangladesi halászok mentettek ki a vízből - elmondta, hogy 
a túlzsúfolt hajó azután süllyedt el, hogy a mianmari hadsereg egy gumicsónakkal üldözőbe vette.   

"Ma reggel, miközben a Naf folyón halásztunk, egy nő kétségbeesett segélykiáltásait hallottuk. Eleveztünk a hang forrásáig, és ott láttuk, amint a nő éppen kapálózik, hogy ne merüljön el" - mondta el telefonon az AFP francia hírügynökségnek Szuman Dasz, az egyik halász, aki azonban nem tudta megmondani, hányan lehettek a hajón. Egy helyi tisztségviselő szerint 35 rohingja tartózkodhatott a fedélzeten.

Egy rohingja forrás úgy tudja, 13 nő és gyerek holttestét mosta partra a folyó a baleset közelében, kettőjükön lőtt sebek nyoma látható. A hatóságok az áldozatok számáról nem adtak tájékoztatást.   
Október óta legalább 10 ezer rohingja menekült el Mianmarból - a fegyveres lázadók és a hadsereg közötti véres összecsapások miatt - Bangladesbe, ahol a hatóságok viszont igyekeznek megakadályozni őket abban, hogy az ország területére lépjenek.   

Az 56 milliós Mianmar lakosságának nagy része buddhista. A nacionalista buddhisták kétségbe vonják a muzulmán rohingják állampolgársághoz való jogát, őket ugyanis a szomszédos Bangladesből származó illegális bevándorlóknak tartják.