A visegrádi csoport (Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország) egységes abban, hogy tagállamait senki nem kényszerítheti migránsok befogadására - jelentette ki az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója után Robert Fico szlovák miniszterelnök, akinek szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség idézte pénteken.
"A helyzet az, hogy a kötelező kvótákról egyforma a nézetünk, s kitartunk mellette" - mondta az éjjel befejeződött csúcstalálkozó után Robert Fico a hírügynökség azon kérdésére, amelyben Magyarország migránskvótákkal kapcsolatos álláspontját firtatták.

Utóbbival kapcsolatban a TASR említést tett arról, hogy az ATV televízió magyar kormányforrásokra hivatkozva azt állította kedden, hogy Budapest számára már az úgynevezett hatékony szolidaritásról szóló szlovák javaslat sem elfogadható. A szlovák hírügynökség ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdai nyilatkozatát idézte, amely szerint az önkéntes kvótákat is rossz ötletnek tartják, mert azok újabb migránsokat vonzanának Európába.

"A hatékony szolidaritás pontosan arról szól, hogy senki sem kényszeríthet minket arra, hogy valakit is befogadjunk. Ebben teljesen egyforma a nézetünk a visegrádi négyeken belül" - mondta a szlovák miniszterelnök, aki szerint a javaslat alapján a tagállamok kezében lesz a döntés, hogy milyen módon vállalnak szolidaritást a migránsválság rendezésében.

A rugalmas szolidaritásként is emlegetett koncepcióról beszélve Robert Fico azt mondta, hogy kezd támogatásra lelni az unióban, de az elképzelés jövője már nem Szlovákia kezében van, tekintve, hogy decemberben lejár az ország soros uniós elnöksége.

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei - minősített többséggel, Szlovákia, Magyarország, Csehország és Románia ellenszavazata, illetve Finnország tartózkodása mellett - 2015 szeptemberében hagyták jóvá azt a tervet, amelynek alapján az uniós tagországok között elosztanának 120 ezer - Európába érkezett - menedékkérőt. A döntéssel szemben tavaly decemberben Szlovákia és Magyarország is keresetet nyújtott be az Európai Bírósághoz. Ezek ügyében nem született döntés, a legutóbbi információk szerint a szlovák keresetben jövő nyárra várható ítélet.

MTI