Milos Zeman cseh államfő hétfőn elutasította a migránsok önkéntes csehországi befogadását.
A cseh államfő úgy vélte, hogy a befogadással hátország képződne a terrortámadások számára.

A németországi, belgiumi és franciaországi támadások után egyértelmű, hogy a nemzetközi terrorizmus az elmúlt év egyik meghatározó jelensége” – mondta Milos Zeman cseh államfő, aki szerint ma már szinte senki sem kérdőjelezi meg a migrációs hullám és a terrorizmus közötti összefüggéseket.

Milos Zeman 2013-as hivatalba lépése után egyből leszögezte, hogy eláll a cseh államfők hagyományos újévi beszédeitől, s helyettük karácsony második napján intéz üzenetet az ország lakosságához. Az idei beszédében elmondta, hogy meggyőződése, hogy a migránsoknak alapvetően származási országukban kellene segítséget nyújtani, segíteni kellene Olaszországot és Görögországot is, amelyek területén keresztül a migránsok Európába érkeznek – írja az MTI.

A muszlim kultúra nehezen egyeztethető össze a cseh kultúrával, s a muszlimok befogadása cseh területre hátországot teremthetne az esetleges terrortámadások számára” – fogalmazott.

A politikus ezután kifejtette, hogy ellenzi azt a véleményt, mely szerint jó lenne a következő két évben mintegy 6200 menekültet befogadni Csehországba úgynevezett önkéntes alapon. Amennyiben mégis befogadnák őket, akkor erre mintegy 600 millió koronát, azaz több mint hatmilliárd forintot kellene költeni.

A cseh kormány, egyetértésben a visegrádi négyek további országaival, elutasítja a migránsok befogadását kötelező kvóták  alapján, ahogy azt Brüsszel szorgalmazza. Milos Zeman élesen bírálta az Európai Bizottságot is, amely szerinte bürokratikus, nehézkes testület, s amely egyebek között Európa külső határainak a megvédésére is képtelen.