A Bundeswehr, a német hadsereg egyetlen kiképzőtisztet küld Irakba 2017-ben, hogy az segítse az iraki hadsereg kiképzését. Eddig a Bundeswehr csupán arra szorítkozott, hogy az északi pesmerga kurdok kiképzésében segítsen, de most Merkel leteszi a névjegyét a terrorellenes háborúban.
A német hadsereg egyetlen kiképzőt küld Irakba. A tiszt egy 40 fős NATO-csapat tagjaként fogja segíteni az iraki katonák kiképzését. A csapat bombák és aknák hatástalanításában, a “biztonsági szektor reformjában, a katonai orvoslásban és a stratégiai tervezésben” ad tanácsokat – írja a DW.

Merkel tehát egyetlen katonával fog beszállni a terrorellenes harcba Irakban.

Egyetlen katona Irakba küldéséhez nem kell parlamenti jóváhagyás a német kormány számára, ugyanis, amennyiben a küldetés nem minősül veszélyesnek – azaz a katonák nem kerülnek életveszélyes helyzetbe –, akkor nem szükséges szavazni.

A német haderő eddig Észak-Irakban, a kurdok által uralt területek “fővárosában”, Erbilben volt aktív. Ott 150 német katona képez ki kurd harcosokat. Erbil a térségben biztonságos városnak számít.

A németek egyébként fegyverrel is ellátják a kurdokat. A Bundeswehrben rendszeresített G36-os gépkarabélyból 1000-et szállítottak decemberben a kurdoknak. A német törvényeknek megfelelően a fegyvereket ellátják egy “végfelhasználói tanúsítvánnyal”, azaz azokat tilos továbbadni harmadik félnek. Ennek ellenére – ahogy DW fogalmaz, “köztudott” –, hogy az Iszlám Állam és más, radikális iszlamista csoportok is egyre több G36-ost használnak.

Eddig a német hadsereg mintegy 2500 tonnányi hadfelszerelést juttatott el a kurdoknak. Ebbe beletartozik 20 000 gépkarabély is.

Februárban a német külügyminisztérium behívatta a kurdok képviselőit, akiknek számot kellett adniuk azoknak a német sajtóhíreknek az igazságtartalmáról, amely szerint a kurd harcosok német hadfelszerelést értékesítettek pénzért.

Míg a kurdokhoz ömlik a német felszerelés, addig az iraki kormánynak be kellett érnie 3000 golyóálló mellénnyel.