Befolyással való üzérkedés és pénzmosás gyanújával bíróság elé állítja Horváth Anna kolozsvári alpolgármestert a román korrupcióellenes ügyészség (DNA) - közölte kedden a vádhatóság.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa a vádemelés után is hatósági felügyelet alatt marad: továbbra sem láthatja el alpolgármesteri teendőit, csak ügyészi engedéllyel hagyhatja el az országot, és nem kommunikálhat az ügy szereplőivel.

A DNA Fodor Zsolt kolozsvári üzletember ellen is vádat emelt: őt befolyás vásárlásával és pénzmosással gyanúsítják.

A DNA szerint az alpolgármester hatvan fesztiválbérletet fogadott el a júniusi választási kampányban tevékenykedő önkéntesei számára Fodor Zsolttól, cserében pedig megsürgette számára a városházán egy építési engedély kiadásához szükséges jóváhagyások kibocsátását. A két zenei fesztiválra szóló belépők összértékét 20 ezer lejre becsüli a vádhatóság.

A törvényesség látszatának fenntartása érdekében a vádlottak megállapodtak abban, hogy Fodor Zsolt egyik cége támogatási szerződést köt egy Horváth Anna által megnevezendő céggel - olvasható a DNA közleményében. A vádhatóság biztosítékként zár alá helyezett egy Horváth Anna tulajdonában lévő ingatlant.

Az alpolgármester ellen október 11-én indult bűnvádi eljárás, azóta hatósági felügyelet alatt áll. A kényszerintézkedés meghosszabbításakor, december elején Horváth Anna közösségi oldalán közölte: nem feljelentés, hanem "februárban kezdődött teljes körű nemzetbiztonsági megfigyelése" alapján, a "lehallgatások értelmezései ürügyén" indult ellene ügyészségi eljárás.

A bűnvádi eljárás megindulásának hírére "értetlenségének" adott hangot az RMDSZ, amely - Kelemen Hunor, a szövetség elnöke által aláírt - állásfoglalásában szolidaritásáról biztosította Horváth Annát, hozzátéve, hogy bízik benne és kiáll mellette. "Egy olyan politikusról van szó, aki hosszú éveken keresztül a közösség érdekében törvényesen és tisztességesen végezte munkáját" - szögezte le októberi állásfoglalásában az RMDSZ.