Kelemen Hunor RMDSZ-elnök tartotta magát a pár órával korábban tett ígéretéhez, és arról tájékoztatta Klaus Johannis államfőt, hogy a szövetség elfogadja és támogatja Sevil Shhaideh miniszterelnök-jelöltségét.
Mint korábban írtuk, szerdán koradélelőtt az RMDSZ együttműködési szerződést írt alá a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta kormánykoalícióval arról, hogy a szövetség parlamenti támogatást biztosít a felállítandó kabinetnek.

A Cotroceni-palotában tartott egyeztetés után Kelemen Hunor szövetségi elnök sajtónyilatkozatában elmondta, ha az államfő miniszterelnöknek jelöli a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) által javasolt Sevil Shhaideh-et, az RMDSZ megszavazza.

A politikus elmondta, az RMDSZ nem javasol miniszterelnök-jelöltet, a PSD-ALDE jelölt számíthat a támogatásukra. "Természetesen kíváncsiak vagyunk a kormányprogramra, de nem hiszem, hogy meglepetésben lenne részünk. Együttműködünk a parlamentben a PSD-ALDE koalícióval, de nem lépünk be a kormányba. Megpróbáljuk támogatni azokat a projekteket, amelyekről úgy véljük, hogy a lakosság érdekeit szolgálják, és mi előállunk majd olyan javaslatokkal, amely a román társadalom javára válhatnak, beleértve a kisebbségek jogaira vonatkozó előírások alkalmazását" - jelentette ki Kelemen Hunor az államfővel folytatott konzultáció után.

Nicuşor Dan: nem támogatunk egy Sevil Shhaideh által vezetett kormányt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) nem támogat egy Sevil Shhaideh által vezetett kormányt - jelentette ki szerdán Nicuşor Dan, az USR elnöke.

„A választások után kialakult egy parlamenti többség, amely javasolt egy miniszterelnök-jelöltet, aki tulajdonképpen Liviu Dragnea egy közvetítőn keresztül. Nem szavazunk meg ilyen kormányt, ellenzékbe vonulunk' - jelentett ki Nicuşor Dan, a Cotroceni-palotában tartott konzultáció után.

Mint korábban írtuk, Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök Sevil Shhaideh asszonyt javasolta miniszterelnök-jelöltnek a Klaus Johannis államfővel tartott konzultáción a PSD-ALDE-koalíció részéről. Az RMDSZ is támogatja Shhaideh kinevezését.