Egy hónappal a merénylet előtt még azt is felajánlották neki, hogy öngyilkos merénylő legyen.
A német rendőrség gőzerővel keresi a berlini terroristát, a tunéziai Anis Amrit, aki minden jel szerint belevezetett egy több tonnás kamiont a német főváros egyik karácsonyi vásárába. Az idő múlásával egyre többet lehet megtudni a támadóról, szerdán például azt is megtudtuk, hogy Németország egyik legnagyobb ISIS-toborzója “nevelte ki”.

A nyomozás jelenlegi állapota szerint azt is felajánlották a férfinak, hogy öngyilkos merényletet hajtson végre. A lehallgatott online-beszélgetésekből jöttek rá a hatóságok, hogy már több hónapja tervezhettek egy berlini támadást. 

Csütörtökön előkerült egy videofelvétel, melyen az látható, ahogy a merénylő pár nappal a támadás előtt a berlini utcákon sétálgat, illetve boldogan, önfeledten szelfizget.

A felvett képsorok mindössze pár kilométerre voltak a későbbi támadás helyszínétől. Annak ellenére volt szélsőséges iszlamista a férfi, hogy a kihallgatott apja szerint a gyerek többször is az alkohol után nyúlt, valamint egy piti tolvaj volt, amelyeket szigorúan tilt a vallása.

Többször letartóztatták, amiért kisebb lopásokat követett el. Számtalanszor került verekedésbe tudatmódosító szerek hatása alatt. Nem vetette meg a füvet sem” – mondta az apja, Mustafa.

A terrorista testvére szerint, mikor elhagyta Tunéziát egy normális ember volt, aki szeretett a barátaival lógni, valamint a vallását is igencsak hanyagolta. Amri, aki amúgy ma tölti be 24. életévét már háromszor letartóztatták Németországban, valamint többen igencsak veszélyes embernek tartották, ennek ellenére mindig elengedték a rendőrök.

Hónapokkal a merénylet előtt a titkosszolgálatok is megfigyelték, ennek ellenére nem kapták el. Szeptemberben hagyták abba a megfigyelését, mivel csak egy piti drogkereskedőnek vélték.

Annak ellenére, hogy egész Németország a férfit akarja elkapni, még mindig nem találják, holott már az egész családját letartóztatták. A rendőrség még egy százezer eurós nyomravezetői díjat is kitűzött.

A német lapok nem is írhatják ki a teljes nevét, valamint az arcképét sem hozhatják nyilvánosságra, mivel náluk szigorú személyiségi jogok vannak érvényben. Amri először 2012-ben járt Európában, akkor menekültnek kiadva kelt át a Földközi-tengeren és került így Olaszországba. Azóta többször is megfordult Szíriában, ahol az Iszlám Államtól fegyveres kiképzést is kapott. Legutóbb a két évvel indult migránshullámmal tért vissza Európába. Bár a menedékjogot megtagadták tőle, mivel tudták, hogy kapcsolatban áll az ISIS német helytartóival, a hosszú távú letelepedési engedélyt megkapta.

A rendőrök még azt is tudták, hogy egy rendőrtől megpróbált illegálisan fegyvert vásárolni, ennek ellenére nem sikerült kitoloncolni az országból. A terrorista másik testvére, Walid elmondása szerint két héttel ezelőtt veszett nyoma a rokonának, addig rendszeresen tartották a kapcsolatot Facebookon.