Japán sohasem fogja megismételni a múltbéli háborúkban elkövetett kegyetlenségeket – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő hétfőn, hozzátéve, hogy Pearl Harborba tervezett látogatásával ezt üzeni a világnak.
A japán miniszterelnök december 26-án és 27-én látogat a Hawaii szigetén lévő Pearl Harborba, ahol 1941. december 7-én a japán császári haderő figyelmeztetés nélkül megtámadta az amerikai csendes-óceáni flottát. A mintegy 2500 amerikai katona életét követelő támadásban a flotta nagy része megsemmisült. A támadás következtében lépett be az Egyesült Államok a második világháborúba.

Abe Sindzó üzenetében úgy fogalmazott: Japán és az Egyesült Államok szövetsége reményt ad a világ különböző problémáinak megoldására. Reményét fejezte ki, hogy Barack Obama amerikai elnökkel szervezett közös látogatása Pearl Harborban történelmi lesz.

Abe Sindzó látogatására néhány hónappal azt követően kerül sor, hogy Barack Obama májusban Hirosimában járt, abban a japán városban, amelyre az amerikaiak 1945-ben atombombát dobtak. Obama ugyan nem kért bocsánatot, de felidézte a történelem első atombombájának bevetése okozta fájdalmat.

A tokiói kormány egy szóvivője december elején azt közölte, hogy a japán kormányfő sem fog bocsánatot kérni az amerikai csendes-óceáni flotta ellen 75 évvel ezelőtt elkövetett légitámadásért, a vizit egyedüli célja az áldozatokról történő megemlékezés.