Közeledik az év vége, ilyenkor szokás meglepő jóslatokat tenni gazdasággal, politikával kapcsolatban, megérkeztek az első fecskék. Zavargások Donald Trump ellen, Kalifornia kiválása az USA-ból, Merkel veresége és a populisták térnyerése Európában, koreai nukleáris válság, durvuló hacker-támadások, Jalta 2.0, mi kell még? Egyik sem lehetetlen forgatókönyv.
„Pesszimisták útmutatója 2017-re” címmel a Bloomberg már elkezdett meglepő jóslatokat gyűjteni a következő évre. Az első szerint „Trumplandiában” a kezdeti optimizmus után Donald Trump elnök népszerűsége romlik, amikor visszavonja elődje, Barack Obama egyes reformjait (például szegényeknek szóló egészségbiztosítás – a szerk.). Diákmegmozdulások, fekete polgárjogi megmozdulások, zavargások törnek ki.

A liberális és nagy népességű Kalifornia lesz a Trump-ellenes megmozdulások központja, ahol felmerül a Calexit is (Kalifornia kiválása az USA-ból). Még Trump pártja is kettészakad és tagjai egymás torkának esnek. Trump ellen főleg a nagy internetes cégek vezetői, tulajdonosai harcolnak, a nagy informatikai óriások árfolyama lezuhan a tőzsdén. A kezdeti (jelenleg is tartó) Trump-rali a tőzsdén zuhanásba fordul, miközben a kötvényhozamok emelkednek.

Jalta 2.0

A jóslat szerint, mivel Donald Trump Amerikája befelé fordul és felhagy Európa védelmével, Angela Merkel Németországának újra kell tárgyalnia az európai hatalmi viszonyokat Putyin Oroszországával, újra rajzolva a befolyási övezetek határát. (Hasonlóan a Második Világháború utáni Jaltai Szerződéshez.) Ez Ukrajna, Belorusszia és Szíria elengedését jelenti.

Vagy komoly katonai ellenerőt kell felállítania Oroszországgal szemben. Ha sikerül, Putyin visszahívja kalandor vadászgépeit és hackereit, és végre nem avatkozik bele az USA és Európa belügyeibe.

A következő pont szerint Kína és az USA komoly kereskedelmi háborúba keveredik egymással, Kína nem rendel több amerikai repülőgépet és nem vesz több iPhone-t, de komoly recesszióba zuhan. Sőt, egész Kelet-Ázsiában kitör egy, az 1997-eshez hasonló válság.

Nukleáris borzalom és populista áradat

Egy nagyon borús jóslat szerint Trump annyira visszavonul a világ ügyeitől, kivonul a NATO-ból és az ENSZ-ből, hogy az így képződött hatalmi vákuumot ellenségei töltik be. Az Iszlám Állam radikalizálja egész Közép-Ázsiát, Szaúd-Arábia és Japán védtelenségében saját nukleáris arzenál kifejlesztésébe kezd. Észak-Korea bejelenti, hogy nukleáris rakétáival már eléri az USA partvidékét.
Trump győzelmétől támogatva az EU-ellenes populisták Hollandiában, majd Franciaországban, Olaszországban, szinte egész Európa-szerte győznek, Merkel is elveszti a német választást. A Schengeni Övezet felbomlik, Görögország végképp csődbe megy, az euróválság kiszélesedik. (Odáig nem mennek el, hogy az EU vagy az Eurózóna felbomlik-e.)

Szaúdi-Iráni háború

A további jóslatok között van, hogy a Dolgok Internete segítségével végzett hacker-támadások eldurvulnak, hogy Kuba visszatér Oroszország és Kína kebelére, Mexikó összeomlik, vagy Szaúd-Arábia és Irán fegyveres konfliktusba keveredik egymással. Egyik sem túl szívderítő lehetőség, de hát a cikket eleve a pesszimistáknak ajánlották.

Forrás: privatbankar.hu