A fiú osztályával érkezett Burgenlandba. A kiránduláson beleesett a Neufeld-tóba, és 41 percet töltött el a víz alatt. 
Miután a búvárok kimentették, újraélesztették, egy bécsi kórházba került. A fiú tüdeje tele volt vízzel, amely általában halálhoz vezet. Az oxigénhiányos állapot pedig az újraélesztést követően jellemzően komoly agyi károsodással jár. 

"Közülünk senki nem hitte volna, hogy a fiú valóban 41 percet töltött el a víz alatt, de a jegyzőkönyv és a tanúvallomások ezt támasztották alá" - mondta a kórház illetékes osztályvezetője. A fiút mesterséges mélyaltatásban tartották csaknem egy héten át, testét 33 fokra hűtötték le. A kórház orvosainak tapasztalatai szerint ugyanis az oxigénhiány miatt bekövetkező keringés leállása esetén jobbak a túlélési esélyek, amennyiben a test nagyon lehűl.

A fiút az intenzív osztályon töltött öt hét után idegi rehabilitációs osztályon kezelték. A kórház orvosai úgy vélték, világszerte is páratlan dolog, hogy valaki ilyen hosszú ideig volt víz alatt és sikeres újraélesztés, valamint hosszú kezelés után felépült. 1998-ban történt egy hasonló baleset, amikor Karintiában egy hároméves kislány tóba esett és egy órán át volt a víz alatt. Újraélesztették, később teljesen felépült. Az esetről 2011-ben Karintia csodája címmel készült Emmy-díjas tévéfilm. 

MTI