Megtartotta első ülését a december 11-én megválasztott román parlament mindkét háza kedden. A képviselőház és szenátus is - korelnöke vezetésével - megválasztotta a mandátumigazoló bizottság tagjait, a házelnökökről azonban csak szerdán szavaznak a törvényhozók, miután egyenként leteszik a hivatali esküt.
Liviu Dragnea, a parlamenti mandátumok csaknem felét megszerző Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke bejelentette: Klaus Iohannis államfő elfogadta, hogy a PSD és a vele hétfőn kormánykoalícióra lépett szabadelvű ALDE vezetői közösen vegyenek részt az elnöki hivatalban tartandó kormányalakítási konzultáción. Iohannis eredetileg parlamenti súlyuk sorrendjében külön-külön hívta konzultációra a pártokat, így az ALDE-ra csak csütörtökön került volna sor.

Dragnea arra figyelmeztette frakciótársait, hogy ne készüljenek "vakációzni", mert ha Iohannis elfogadja a PSD javaslatát, és a PSD-ALDE koalíció - szerdán megnevezendő - közös jelöltjét bízza meg kormányalakítással, akkor a parlamentnek jövő héten kell szavaznia az új kormány beiktatásáról. A PSD elnöke kifejezte reményét, hogy így a kabinet legkésőbb január közepéig kidolgozhatja, a parlament pedig megszavazhatja a 2017-es költségvetést.

Dragnea arról is beszámolt: a PSD-ALDE koalíció vezetői "nagyon jó megbeszélést folytattak" a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) küldöttségével, és sikerült kidolgozniuk a parlamenti együttműködésről szóló megállapodás vázlatát. A dokumentum aláírására a PSD elnöke szerint kedd este vagy legkésőbb szerda reggel kerülhet sor.

Félévente megújítandó parlamenti együttműködésről tárgyal a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szociálliberális PSD-ALDE koalícióval, amely a december 11-i választások után kormányalakításra készül Romániában - közölte Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke kedden.

"Nekünk az a fontos, hogy a parlament szerepét megerősítve, a politikai döntéseket a parlamentbe visszahozva a választási kampányban tett ígéreteinkből minél többet megvalósítsunk" - magyarázta a közmédiának a szövetség elnöke. Hozzátette: ennek érdekében az RMDSZ-frakció 6,5 százalékához "hozzá kell tenni" további 43-44 százalékot, márpedig az adott helyzetben az 54 százalékkal rendelkező PSD-ALDE kormányzati többség mutatkozik "nyitottnak és képesnek" arra, hogy a magyar érdekképviseletnek segítsen.

Kelemen Hunor a megújult RMDSZ-frakciók első bukaresti együttes ülése után derűlátóan nyilatkozott a szociálliberális többséggel kezdett tárgyalásokról. Úgy vélekedett: ha néhány kérdést tisztáznak, akkor olyan parlamenti együttműködésben állapodhatnak meg, amely a kisebbségi jogok tekintetében is "biztonságosabb Romániát" eredményezhet.

Elmondta: az RMDSZ olyan megállapodást akar elfogadtatni, amely "lefordítja" és számon kérhetővé teszi az európai nyelvi chartát és kisebbségi keretegyezményt, továbbá egyértelműen utal a tanügyi törvényre és a közösségi szimbólumok használatára, hogy ezeket ne lehessen többféleképpen értelmezni. Ennek érdekében egyértelműsítő törvénymódosításokat terveznek, és a - jelenleg hússzázalékos lakosságarányhoz kötött - anyanyelvhasználati küszöb leszállításához is támogatást várnak a parlamenti többségtől. Kelemen Hunor hozzátette: ha arra a következtetésre jutnának, hogy a megállapodás nem működik, azt fel is lehet majd mondani, de úgy vélekedett: meg kell próbálniuk együttműködni a kormánytöbbséggel azokért, akik az RMDSZ-re szavaztak, akik a magyar szövetségtől várnak megoldást problémáikra

Korodi Attila a közmédia érdeklődésére megerősítette a PSD-vel folytatott tárgyalások tényét, a készülő megállapodás tartalmáról azonban nem közölt részleteket.

"Mi egyértelműen fogalmaztunk, ők is, ebből kell majd valamit összehoznunk. De én azt látom, hogy ha a következő két nap úgy hozza, akkor ebből lesz egy jó megállapodás" - mondta Korodi Attila. A tervezett parlamenti együttműködés életképességére abból lehet majd következtetni, napirendre tűzik-e az első fél évben a magyar érdekképviselet számára fontos törvénytervezeteket - vélekedett az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője.