Már lassan egy éve, hogy Kölnben szilveszter estéjén több ezer bűncselekményre került sor, de ahogy telik az idő, egyre több részletre derül fény. Az első segélyhívás már jóval éjfél előtt befutott a rendőrséghez, és mégsem történt semmi.
A rendőrséget elsőnek 22:30-kor hívta egy nő, hogy zaklatták őt a vasútállomáson. A fiatal lányt fogdosták, de a dokumentumok alapján a rendőrség az esetet csak, mint “túlzott petárdázást” regisztrálta. A hatóságok kommunikációja ezek után teljes mértékben félresiklott, ezért is alakulhatott ki ekkora káosz – írja a Kronen Zeitung.

A készenléti rendőrséget viszont csak hajnali egy előtt 10 perccel értesítették, hogy észak-afrikai férfiak nőket zaklatnak az utcán és embereket rabolnak ki. Ez több mint két órával az első eset után történt.

A rendőrséghez csak aznap este több mint 1200 segélyhívás futott be.

A tettesek elvétve kerültek rács mögé. Lopás miatt 1310 feljelentést tettek, de csak 22 embert ítéltek el. Többségük észak-afrikai származású. Szexuális bűncselekmény vádjával mindössze két férfit ítéltek el a 662 feljelentés ellenére.

A németek remélik, hogy még egyszer nem fog megismétlődni a kölni káosz, ezért azt tervezik, hogy több mint 1000 rendőr lesz jelen a szilveszteri ünnepségen.