Egy 19 éves orvostanhallgató megerőszakolása és meggyilkolása foglalkoztatja most Németországot. A szerencsétlenül járt Maria L. történetében több, akár szimbolikusnak is tekinthető egybeesés figyelhető meg:
- A Freiburgban tanuló Maria L. egy magas rangú európai uniós hivatalnok lánya.
- A fiatal lány önkéntesként részt vett a Freiburgba érkező menekültek megsegítésében.
- Az orvostanhallgatót egy olyan 17 éves afgán menekült erőszakolta és gyilkolta meg, aki 2015-ben kísérő nélküli kiskorúként érkezett az országba.

Maria L. október 15-én egy egyetemi bulin szórakozott. Nagyon jó kedvű volt. Barátnőivel több vidám képet is készítettek a bulin felállított fotóautomatával, ami előtt többször is hosszú ideig álltak sorban. Ezek voltak az utolsó képek a lányról.

Maria hajnali 2:40 körül elköszönt barátaitól, és biciklivel indult haza a katolikus lánykollégiumba. Holttestét másnap reggel találták meg a Dreisam folyóban. Megerőszakolták, és vízbe fulladt vagy vízbe fojtották.

A rendőrség hatalmas erőkkel kezdett bele a nyomozásba. 1400 embert hallgattak ki. Egy szagminta alapján a nyomkereső kutya egészen az egyetem biokémiai előadójáig vezette a rendőröket. Ezután több mint száz diákot hallgattak ki, és vettek szinte minden férfi hallgatótól DNS-mintát, de nem akadtak a tettes nyomára, írja a Bild.

A rendőrök viszont a folyóparton egy később fontosnak bizonyuló nyomot rögzítettek. Egy vadszeder bokron egy 18 centiméter hosszú hajszálat találtak, amelynek különleges színe végül elvezetett a tetteshez. A hajszál egyik fele ugyanis fekete volt, a másik részén többféle szőkés árnyalat voltak megfigyelhető.

A festett vagy szőkített haj új lendületet adott a nyomozásnak. A rendőrök ezután újra átnézték a köztéri kamerák több terrabájtnyi felvételét. Ezen szúrták ki a feltűnő frizurájú, 17 éves afgán fiút, aki az egyetemi buli éjszakáján 1:47-kor egy villamoson éppen Freiburg központja felé tartott. A villamossal 2:10-kor érkezett a tetthelyhez közeli végállomásra. A bűncselekmény hajnali 3-kor történhetett.

A befogadó családnál elhelyezett fiút péntek délután a nevelőszüleinél tartóztatták le. A rendőrség most az vizsgálja, ismerhette-e korábbról egymást a tettes és az áldozat.

A dolognak nem is annyira a kriminalisztikai részletei, hanem a társadalmi következményei az érdekesek. Az eset az interneten alaposan felkorbácsolta a menekültellenes indulatokat. “Ha nem fogadják be a 17 éves fiút Németországba, akkor Maria L. valószínűleg még mindig élne”, ez talán a legfinomabb vélemény a kommentek közül.

A társadalmi nyugtalanságra a liberális szemléletű Spiegel is rámutat. A lap online kiadása összeszedte, milyen esetek történtek csak az elmúlt hetekben-hónapokban Freiburgban. Szeptember végén egy 13 éves lányt erőszakolt meg két “migrációs hátterű” fiatal. Október közepén egy hajléktalant vert agyon két “nem német állampolgár”, október végén két gambiai férfi molesztált két nőt a pályaudvarnál, november elején egy afgán késelt meg egy másik afgánt a városban, november végén pedig egy grúz férfi szúrta le az unokaöccsét.

Maria L. halála után újra elővette a rendőrség a 27 éves Carolin G. megoldatlan esetét is, ami a Freiburgtól 30 kilométerre fekvő Endingennél történt. A fiatal nő november 10-én futni indult. Holttestét egy erdős területen találták meg. A rendőrség szerint itt is szexuális indíttatású gyilkosság történt.

A német médiában most arról folyik a vita, hogy Maria L. esete milyen hatással lesz a menekültek megítélésére Németországban. Érvek és ellenérvek csapnak most össze. Igen, a németek is követnek el nemi erőszakot. Igen, a nyolcvanas-kilencvenes években is történtek hasonló esetek, amikor nem volt ennyi bevándorló Freiburgban.

A menekültek döntő többségével nincs is semmi gond, és őket ugyanúgy nyugtalanítja ez az eset, mint a németeket, írja a Spiegel. Ha egy angol diáktársa erőszakolta és gyilkolta volna meg Maria L.-t, akkor vajon a városban ugyanúgy ferde szemmel, sőt ellenségesen néznének az angolokra, mint ahogy most sokan a bevándorlókra? – teszi fel a kérdést a lap.

Az esetnek szokatlan módon a bulvártémákból élő Bild is jegyzetet szentelt. Ebben azt írják: a menekültek között sok háborús traumával küzdő személyiség van, de ők ugyanolyan emberek mint a németek: vannak köztük őszinték és csalók, békések és erőszakosak. Szörnyű ami történt, de az lenne az igazi katasztrófa, írja a Bild, ha az ilyen esetek miatt Németország lemondana arról, hogy jót cselekszik, és emberségesen bánik a háborús menekültekkel.