Úgy fest, személyes felelőssége van Till Steffennek, Hamburg igazságügyi miniszterének abban, hogy 12 óráig nem hozták nyilvánosságra a berlini mészáros fényképét. 
Német rendőrségi források szerint a zöldek színeiben politizáló, és egyben a hamburgi igazságügyi hatóság fejeként dolgozó Till Steffen szándékosan tartotta vissza a 12 halálos áldozattal és mintegy 50 sérülttel járó merénylet okozójának, Amis Amrinak a fényképét.

Mint ismert, a hétfő esti kamionos terrortámadás után intenzív hajtóvadászatot rendeltek el a német hatóságok, melyet több emberi mulasztás is megakasztott. Eleinte nemcsak, hogy rossz nyomon indultak el, hanem miután kiderült, ki a valós gyanúsított, sokáig személyességi jogokra hivatkozva, szándékosan nem közölték le a keresett férfi fényképét.

Rendőrségi és kabinet források szerint ennek a felelőse a zöld párti Till Steffen volt, aki attól tartott, hogy rasszista felindulások lesznek, ha kiderül, az elkövető egy muszlim “menekült” volt.

A források szerint Steffen végül a német bulvárlap, a Bild kérésére tette közzé Amis Amri fényképét, azonban csupán 12 órával a merénylet bekövetkezte után, amely a rendőrségi források szerint, súlyosan hátráltatta a nyomozást.

Az német igazságügyi minisztérium CDU-s szóvivője, Richard Seelmaeker szerint  amennyiben beigazolódnak a megfogalmazott vádak, akkor Steffennek le kell mondania. Steffent egyébként a múltban már többen is kritizálták a személyiségi jogok túlzott védelméért, többen azzal gúnyolódtak vele, hogy ez lehet az egyetlen fétise a miniszternek.