Közösségi oldalakon jelentenek az emberek a halottakkal teli településről.„A szétlőtt utcák és házak tele vannak halottakkal. Ez maga a pokol!” – írták a Twitteren a Fehér sisakosok, a szír önkéntes mentők, Kelet-Aleppóból. Nem ők az egyetlenek, akik megrázó beszámolót tesznek közzé a közösségi oldalakon arról, hogy az ostrom után milyen elkeserítő állapotok uralkodnak a területen.
A kétségbeesett helyzetjelentéseket között szerepel például egy tanár, Abdul Kafi Alhamado megrázó posztja:

„Emberek rekedtek a romok alatt. Senki sem tud segíteni rajtuk. Otthagyták őket, amíg meg nem halnak. A házak a sírjaik.”
Az ostrom után előkerült Bana Alabed is, az a kislány, aki rendszeresen tudósított a Twitteren az otthona rémes állapotáról, de néhány napja eltűnt, ezért az egész világon több ezren aggódtak érte. Bana egyelőre él, és ezt írta a közösségi oldalára:

„Most élőben szólók Kelet- #Aleppóból a világnak. Ez az utolsó pillanat, amelyben eldől, hogy élni fogok, vagy meghalok.Egy másik megrázó posztot egy önkéntes, Lina Samié írta:
„Emberek, szerte a világon, most ne aludjatok, hanem tiltakozzatok, állítsátok meg a népirtást!”

Az ENSZ beszámolója szerint a kormányerők visszafoglalták Aleppo keleti részét, ahol sok embert, köztük nőket és gyerekeket, megöltek az utcákon és az otthonaikban. A világszervezet jogi irodája úgy tudja, hogy az utcák tele vannak holttestekkel.Rupert Colville, az ENSZ emberi jogi szóvivője arról beszélt, hogy fennáll annak a veszélye, hogy véres megtorlás áldozata lesz több ezer civil, akik még a felkelők kezén lévő néhány négyzetkilométernyi területen rekedtek.

A hírek szerint 82 civilt, köztük 11 nőt és 13 gyereket, öltek meg a kormány oldalán harcolók, de a valós szám ennél jóval magasabb lehet. A Damaszkusszal szövetséges Oroszország azt állítja, hogy az atrocitásokat valójában a kormányellenes erők követték el.
Egy orvos az UNICEF-nek azt mondta, hogy egy épület, ahol nagyjából száz kísérő nélküli gyerek húzta meg magát, súlyos támadás alatt áll Kelet-Aleppóban. Ibrahim abu-Laith, a Fehér sisakosok egyik szóvivője arról beszélt, hogy a felszerelésük 90 százaléka nem használható, és csak egy egészségügyi pont működőképes az ostrom alatt álló területen.Az önkénesek a kezükkel ásták ki a romok alá szorult sebesülteket, de még így is volt nagyjából 70 ember, akin nem tudtak segíteni. Azt, hogy pontosan mennyi a civil az ostromlott környéken, senki sem tudja pontosan megmondani.

Az ENSZ egyik munkatársának becslése szerint 50 ezer civilről lehet szó, de más becslések ennek a kétszereséről szólnak. A kormányerők és az orosz hadsereg Aleppo 98 százalékát ellenőrzi. A szír hadsereg egyik ezredese úgy véli, hogy nagyon hamar véget fog érni a városért folytatott csata.

(Forrás: globoportal.hu)