Eljárást indított az antwerpeni bíróság azzal a céllal, hogy visszavonja a Sharia4Belgium terroristacsoport vezetőjének belga állampolgárságát - közölte a La Libre Belgique belga napilap csütörtökön.
Indoklásában a bíróság hangsúlyozta, hogy a marokkói-belga kettős állampolgárságú Fouad Belkacem "folyamatos veszélyt jelent a társadalomra, valamint megsértette az alapvető belga állampolgári kötelességeit". A tájékoztatás szerint az állampolgárság megvonása esetén Belkacemet

visszaküldhetik Marokkóba, amit hivatalos bírósági kiadatás is kísérhet, ha a marokkói hatóságok büntetőeljárást kívánnak folytatni az ügyben.

A bíróság december 21-én hirdet ítéletet. Az antwerpeni bíróság január végén tizenkét év börtönbüntetésre ítélte első fokon Belkacemet, a hivatalosan korábban már feloszlott szalafista szervezet vezetőjét, valamint 30 ezer euró (mintegy 9 millió forint) megfizetésére kötelezték.

A terroristacsoport egyebek között harcosokat toborzott a Szíriában küzdő dzsihadisták számára Belgiumban, legfőképpen Antwerpenben és környékén.

A 33 éves Belkacem utcai demonstrációkat szervezett, és videoüzenetben követelte az iszlám jog bevezetését Belgiumban. A bíróság szerint Fouad Belkacem fiatalok radikalizálásáért és szélsőséges tan

MTI