Újraindult vasárnap a felkelők és családjaik kiköltöztetése Aleppó keleti negyedéből, miután szombaton sikerült megállapodniuk a lázadóknak a kormányt támogató erőkkel az evakuálásról. Hat autóbuszt ugyanakkor - még utasok nélkül - támadás ért, amikor két, ugyancsak kiürítendő falu felé tartottak. A járművek kiégtek.
Az evakuálás csütörtökön kezdődött, de pénteken megszakadt, mert a kormányhoz hű erők Kefraját és al-Fúát síita települések, továbbá Madaja, valamint Zabadani város lakosainak evakuálását is követelték – írja az MTI.

A legújabb evakuálási megállapodás szerint először 1200 civilt menekítenek ki Kelet-Aleppóból, cserében ugyanennyi hagyhatja el Kefraját és al-Fúát. Ezt követően 2500 polgári lakos távozik a két faluból, és ugyanennyi Kelet-Aleppóból. Utána további 1500 fő hagyhatja el Kefraját és al-Fúát, és ugyanennyi Madaját, valamint Zabadanit.

Vasárnap reggelre mintegy 15 ezer fős tömeg gyűlt össze Kelet-Aleppóban egy téren várva, hogy megérkezzenek a kimenekítő buszok. Sokan az egész éjszakát ott töltötték a fagyos idő ellenére. Az evakuálás szervezői sorszámokat osztottak szét a várakozó családok között.
Az evakuálási megállapodás létrejöttét követően 75 autóbusz érkezett Kelet-Aleppóba. Buszok indultak meg - köztük a Vörös Félhold segélyszervezet járművei - Kefraja és al-Fúát falvakba is, ám közülük hatot megtámadtak és felgyújtottak fegyveresek, és csak négyet engedtek be a két településre. Magánvideók tanúsága szerint a buszokra támadók a lángoló járművek mellett lelkesen üvöltözték, hogy "Allah hatalmas".

Hogy kik gyújtották fel a buszokat, nem tudni. A kormánypárti Mayadeen szíriai tévécsatorna beszámolója szerint a magát korábban an-Núszra frontnak nevező lázadó csoport támadta meg a járműveket, a felkelők szerint viszont feldühödött emberek tömege - feltehetően kormánypártiak felbujtására - felelős az incidensért.

Az evakuálást mindazonáltal úgy tűnik, hogy nem fullasztotta kudarcba az eset: a szíriai kormány újabb buszokat küldött a kiégettek helyett. Ugyanakkor némi késést okozott az aleppói kimenekítésben is, mivel annak - a megállapodás szerint - egyszerre kell folynia a két síita település polgári lakosságának evakuálásával.