Még több hónapig fenn kell tartani az Ausztriával való határok ellenőrzését a német belügyminiszter szerint.
Thomas de Maiziere erről a Bild am Sonntag című vasárnapi lapban megjelent interjújában beszélt. “Az a szándékom, hogy fenntartsuk az Ausztriával való határok ellenőrzését február után is” – fogalmazott a miniszter, utalva arra, hogy az Európai Bizottság korábban február közepéig engedélyezte az ideiglenesen újból bevezetett határellenőrzéseket. A menekültválság miatt Németország volt az első ország, amely a bajor kormány döntése alapján 2015 szeptemberében elrendelte az osztrák határok ellenőrzését.

A német belügyminiszter annak a nézetnek adott hangot, hogy a bizottsági állásfoglalás ellenére a határellenőrzést fenn kell tartani.

“Jelen pillanatban nem látom, hogy az ellenőrzéseket mikor szüntethetjük meg” – jelentette ki Thomas de Maiziere.

Az interjúban a belügyminiszter élesen bírálta a tavaly szilveszteri kölni szexuális támadások igazságügyi feldolgozásának menetét. “Teljes mértékben érthetetlen, hogy a szilveszter éjszaka történt szexuális incidensek nagy száma ellenére csupán néhány tettest ítéltek el” – hangsúlyozta a belügyi tárca vezetője.

Tavaly szilveszterkor a kölni főpályaudvarnál túlnyomóan észak-afrikai országokból származó tettesek nők ellen túlnyomóan szexuális támadásokat követtek el, illetve többet közülük kiraboltak.