Az udvarhelyi rendbontások láthatóan két-három csoportosuláshoz köthetők, de tudatosítani kell ezekben a bűnözői csoportokban, hogy az ő idejük lejárt és nem engedjük, hogy továbbra is saját tulajdonukként tekintsenek a városra – jelentette ki Gálfi Árpád, aki ezt igazolandó részt vesz a szombati, erőszakellenes udvarhelyi menetelésen is. Székelyudvarhely polgármesterével a legutóbbi, városközpontban történt késes fenyegetés apropóján beszélgettünk a közbiztonságról.
– Mit tud tenni a városháza az udvarhelyi közbiztonság megerősítéséért?

– Egy város közbiztonságának nem volna szabad közbeszéd tárgyát képeznie, ez olyan kérdés, amelynek normális esetben el sem kellene jutnia a városlakók ingerküszöbéig. Ennek ellenére Udvarhelyen az elmúlt években a közbiztonság hiánya napi szinten foglalkoztatta az embereket. Ezen szeretnénk változtatni azzal, hogy a városvezetés aktív szerepet vállal a közbiztonság javításában. A polgármesteri hivatalhoz tartozó helyi rendőrség munkatársai folyamatosan kint vannak a város utcáin, ugyanakkor tervezzük, hogy bevezetjük az éjszakai járőrözést, ám ehhez az egység állományának növelésére van szükség. Ennek érdekében még idén felvételi vizsgát hirdetünk. Fontos intézkedés a térfigyelőkamera-hálózat bővítése, a meglévő harmincegy mellett újabb huszonnyolcat fogunk felszerelni. Ezek megkönnyítik a rendbontók beazonosítását és az intézkedések hatékonyságát.

– Vannak ugyan szemtanúi egyes bűncselekményeknek, mégsem tesznek vallomást, talán a félelem miatt...

– Arra kérem a városlakókat, hogy ha támadás éri őket, akkor az igazságszolgáltatás előtt vállalják fel ügyeiket és jelentsék fel a bántalmazókat. Ugyanakkor az is fontos, hogy később ne vonják vissza feljelentéseiket, illetve tanúskodjanak, ha hasonlót tapasztalnak környezetükben. Minden ilyen esetben segítünk az ügyek rendezésében. Városvezetőként az a célom, hogy a lehető legkevesebb probléma legyen a székelyudvarhelyi közbiztonság terén. Személyes tapasztalatomból példaként hozom fel a Gábor-ügyeket, amelyeknek egy része még most is folyamatban van. Azt tudom mondani, hogy nem szabad meghátrálni, meg kell mutatni, hogy senki nem követhet el törvénytelenséget következmények nélkül. Ezt a gondolkodásmódot viszem tovább polgármesterként is. 

– Tudjuk, hogy a legutóbbi késes fenyegetőzés után egyeztettek az állami és a helyi rendőrség vezetőivel, illetve a gyanúsítottakat szabadlábra helyező bírónővel. Mire jutottak?

– A megbeszéléseken kiálltunk amellett, hogy megengedhetetlen az, hogy fényes nappal bárki késsel fenyegesse meg embertársait Székelyudvarhely főterén. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy határozottabban kell fellépnünk az erőszakos cselekedetekkel és a bűnözéssel szemben. 

– Látja-e értelmét az olyan civil kezdeményezéseknek, mint a Székely Zsolda álnéven meghirdetett erőszakellenes menetelés? Ön részt vesz-e a megmozduláson? 

– A civil társadalomnak egyfajta kontrollként kell működnie a hatalommal szemben. Ugyanakkor mindenkiben fontos tudatosítani, hogy a közösség ügyeivel való foglalkozás minden polgár feladata kellene legyen. Köztudott, hogy mindig arra bátorítottam az embereket, ne féljenek megfogalmazni véleményüket, ne féljenek kiállni az igazság mellett, vállaljanak szerepet saját vagy ismerőseik problémás ügyeinek megoldásában, jelentsék fel bántalmazóikat, tanúskodjanak, ha hasonló esetekkel találkoznak. A menetelésre is egyfajta civil fellépésként tekintek, hiszen aki részt vesz egy ilyen megmozduláson, igenis kimondja, hogy ő nem kér egy olyan városból, ahol a gaztettek következmények nélkül maradnak. Fontos tudni, hogy különbség van a régebbi és a most meghirdetett megmozdulás között: az első menetelés olyan körülmények között történt, amikor a városvezetés csak passzív szemlélője volt a rendbontásoknak. A lakosok ugyanakkor azt látták, hogy az állami szervek sem tesznek semmit a rend helyreállításáért. A mostani vezetők és személyesen én is nyíltan felvállaltuk, hogy kiállunk a székelyudvarhelyiek biztonságáért. A szombati menetelésen részt veszek, jelenlétemmel is azt üzenve az udvarhelyieknek, hogy ne hátráljanak meg a bűnözőkkel szemben. Elindítottuk azt a folyamatot, amelynek eredményeként már nem lesz szükségünk hasonló menetelésekre, mert Székelyudvarhely biztonságos város lesz. 

– Ön szerint mennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy Udvarhelyen javuljon a helyzet? És konkrétan minek kell ehhez megtörténnie? 

– A bűnözői csoportokban tudatosítani kell, hogy az ő idejük lejárt és nem engedjük, hogy továbbra is saját tulajdonukként tekintsenek a városra, nem tehetnek azt, amit akarnak, minden törvénytelen tettükért vállalniuk kell a következményeket. Ehhez azonban közös, határozott fellépésre van szükség a helyi és az állami intézmények, továbbá a lakosság részéről. Látható, hogy a rendbontások két-három csoportosuláshoz köthetők, melyeknek egyes tagjai már börtönbüntetésüket töltik, és a többiek ellen is folyamatban van az eljárás. Örömmel értesültem arról, hogy a Hargita Megyei Törvényszék helyt adott az ügyészség fellebbezésének és jóváhagyta a Pui család két tagjának harmincnapos előzetes letartóztatását.