Több száz menedékkérő és persze a helyi támogatóik tüntettek szombaton a finn fővárosban, Helsinkiben az ellen, hogy a finn menekültpolitika értelmében kitoloncolják azokat, akiknek elutasították a menedékkérelmét – jelentette a Yle finn állami média.  
A rendőrség becslése szerint 4-500-an vettek részt a demonstráción, amelyet a liberális “A Right to Live” nevű csoport szervezett.

A baloldali szimpatizánsok mellett a tiltakozók nagy részét maguk a kitoloncolást ellenző iraki migránsok tették ki. A megmozdulás során a tömeg Helsinki belvárosában vonult fel, majd a központi Szenátus téren gyertyákat gyújtottak a különböző konfliktusok áldozatainak emlékére, és menedékkérelmek elutasításának indoklásait olvasták fel. Helyi beszámolók szerint az értelmetlen tüntetés békésen zajlott le.

Tényleg ilyen gonoszak lennének a finnek? A fenéket.

Ugyanis a Yle közlése szerint azoknak a menedékkérőknek, akiknek elutasították kérelmét, a finn migrációs hatóságok minden esetben felajánlják azt, hogy segítséget nyújtanak az önkéntes hazatérésben. Ha ezt az adott menedékkérő elutasítja, a hatóságok kitoloncolják.

Mint ismert, tavaly mintegy 32 500 menedékkérő érkezett Finnországba, közülük több mint 20 ezren Irakból. Az idén mintegy 1100 iraki érkezett az észak-európai országba. A finn bevándorlási szolgálat (Migri) májusban arról határozott, hogy Irak, Szomália és Afganisztán biztonságos országnak számít hazatérés szempontjából, ezért júniusig az iraki állampolgárok 77 százalékának elutasították a menedékkérelmét.

A Migri novemberben közölte, hogy jövő év januárjában újravizsgálja az említett három ország biztonsági körülményeit az újonnan kirobban konfliktusok fényében.