Legalább 165 szíriai civilt öltek meg idén, amikor a háború elől menekülve megpróbált átkelni a török határon – derült ki az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet kedden közzétett jelentéséből, írja az MTI.
A török határőrség támadásaiban legalább 31 kiskorú és 15 nő is életét vesztette. December elején egy hétfői napon a török határőrök hét szíriai civilt lőttek le a szíriai határ három különböző pontján. A török határt 2015 eleje óta gyakorlatilag zárva tartják a legtöbb menekült előtt, bár Ankara hivatalosan azt állítja, hogy a határ továbbra is nyitva áll.

„Felszólítjuk a török hatóságokat, hogy a szíriai menekültek számára nyissanak biztonságos folyosókat, olyanokat, mint amilyeneket a harcosoknak is elérhetővé tettek” – kéri az OSDH. Törökország ugyanis a szíriai fegyveres csoportok egyik kulcsfontosságú támogatója, és számukra engedi a területére való belépést és az országon belüli működést is.

A kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet felszólította az ENSZ-t és az Európai Uniót, hogy gyakoroljanak nyomást Törökországra annak érdekében, hogy változtasson a háború elől menekülni próbáló emberekkel kapcsolatos politikáján. Az OSDH ezen kívül azt kérte Ankarától, hogy vonja felelősségre a menekültekre lövő katonákat.