Tudatlannak és naivnak nevezte hétfőn egy hivatalos kínai lap Donald Trumpot, amiért a megválasztott amerikai elnök egy hétvégi interjújában a Tajvan és az Egyesült Államok közötti viszony felülvizsgálatát javasolta, és megkérdőjelezte az “egy Kína” elvet.
“Minden bizonnyal sokakat meglep, hogy az új amerikai vezető mennyire ízig vérig üzletember, (.) de a diplomácia terén tudatlan, mint egy gyerek” – írta hétfőn vezércikkében a Kínai Kommunista Párt (KKP) által ellenőrzött The Global Times című újság. Az írást jegyző pekingi egyetemi tanár, Li Hajtung szerint a republikánus politikus.
“vállalkozóként azt hiszi, teljesen normális dolog üzletelni, de nem fogja fel, hogy a tajvani kérdés Kína számára nem üzlet”.
A tajvani kérdés nem alku tárgya – hangsúlyozta. Li szerint Trump értésére kell adni, “milyen komoly problémáról van szó, és nyomást kell rá gyakorolni”. Peking Tajvant az “egy Kína”-politika értelmében saját elválaszthatatlan részének tekinti, ennek az álláspontnak az elismerését és tiszteletben tartását pedig a vele való normális diplomáciai viszony előfeltételéül szabja.
Peking komolyan aggódik
Peking “komoly aggodalmának” adott hangot hétfőn Donald Trump megválasztott amerikai elnök hét végén elhangzott kijelentése miatt, amely szerint az Egyesült Államoknak újra kellene gondolnia a Tajvanhoz fűződő viszonyát és nem feltétlenül kellene ragaszkodnia az “egy Kína” elvhez.
“Az ‘egy Kína’-politika az amerikai-kínai viszony fontos alapja” – jelentette ki Pekingben újságíróknak Keng Suang kínai külügyi szóvivő. “Ha ezt az alapot lerombolják, szó sem lehet egy egészséges és stabil viszonyról Kína és az Egyesült Államok között” – szögezte le. A szóvivő hozzátette: Kína arra kéri az új amerikai vezetést, hogy teljes egészében értse meg a tajvani kérdés jelentőségét, és óvatosan kezelje ezt a problémát. Mint hangsúlyozta,
ez az ügy nemcsak a kínai-amerikai viszonyra van kihatással, hanem az ázsiai-csendes-óceáni térségnek és a világ többi részének a békéjére, stabilitására és jólétére is.
A megválasztott amerikai elnök a Fox News televízióban vasárnap este fejtette ki azon véleményét, miszerint az amerikai-kínai kapcsolatokat több mint három évtizede meghatározó, úgynevezett “egy Kína”-politika nem szükségszerűen szolgálja az amerikai érdekeket. Trump előzőleg azzal bosszantotta fel Pekinget, hogy fogadta Caj Jing-ven tajvani elnök hívását. Megválasztott amerikai elnök és tajvani vezető csaknem négy évtizede nem folytatott ilyen hivatalos beszélgetést.
Peking álláspontja szerint Tajvan és Kína szárazföldi része egyazon országhoz tartozik, saját területeként tekint a kínai polgárháború 1949-es befejezése óta de facto önálló életet élő szigetre. Washington 1979-ben vette fel diplomáciai kapcsolatait a Kínai Népköztársasággal, s ezzel elfogadta az “egy Kína” elvét is, azóta Pekinget tekinti Kína legitim képviselőjének. Az Egyesült Államok mindazonáltal szoros, de nem hivatalos kapcsolatokat ápol Tajvannal.