A gyanúsítottakat vagyis minket az erdélyi magyarokat már rég megfigyelés alatt tartják, nehogy petárdával gázvezetéket robbantsunk, zászlóval vagy magyar feliratokkal, hivatalos helyen elszakítsuk Erdélyt Romániától. A napokban lezárult választások és azt megelőző szennyáradat, amit ránk szórtak nem volt elég számukra, egy kis karácsonyi ajándékot is kaptunk a  Mikó Kollégium kapcsán úgy döntött a brassói táblabíróság, hogy visszaállamosítják. Igaz, nem jogerős, de előre mutató.
A döntésnek súlyos következményei vannak, hiszen utat nyit a magyarellenes nacionalista állami szerveknek, hogy ugyanilyen módon visszaállamosítsanak bármilyen más egyházi ingatlant.
Romániában több száz olyan visszaszolgáltatott ingatlan van, amelyben oktatási intézmény működött, ezek most mind veszélybe kerültek.

A hatalom ezzel a bírósági döntésével azt üzeni, hogy visszaállamosíthatóvá válnak nemcsak az iskolák, hanem minden eddig visszajuttatott ingatlan.

Egy pár hónapja még csupán félő volt, hogy a Mikó-ügy precedenst teremt, ami bekövetkezett.

A Nagyvárad belvárosában álló eredetileg irgalmasrendi ingatlant 2012-ben kapta vissza a püspökség, ám a megyei önkormányzat megtámadta az illetékes bizottság határozatát, arra hivatkozván, hogy az épület valójában a magyar állam tulajdona volt, amelyet a trianoni döntéssel a román állam vett át. 
A visszaszolgáltatás érvénytelenítését a Bihar megyei önkormányzat kérte, a per során azonban a nagyváradi polgármesteri hivatal is csatlakozott hozzá. A pitesti-i táblabíróság ez év áprilisban kimondott első fokú ítéletében elutasította a keresetet, és elismerte az egyház tulajdonjogát az épület fölött. Ezt az ítéletet változtatta meg a legfelsőbb bíróság.

A restitúciós folyamat véglegesen leállt Romániában, sőt, úgy tűnik, a román állam minden szerve azon van, hogy visszaállamosítsa a jogos tulajdonosainak megítélt ingatlanokat.

Mindez csak a jéghegy csúcsa, mert a gazdasági fejlődés akadályozása mellett, az anyanyelvünk és nemzeti szimbólumaink használatát is be szeretnék tiltani.

A karácsonyi ajándék után vajon mit tartogatnak számunkra? Vajon visszatérünk arra az időre, mint az első világháború után, mikor megtiltották a magyar vidékeken a történelem és földrajz tanítását, vagy a kézdivásárhelyiek Târgu Secuiescen laktak, megint nem lehet majd a helységneveket magyarul használni. 

Mi ez ha nem merénylet? Gazdaságilag és kultúrájában ellehetetlenítenek egy népcsoportot. Arra akarják kényszeríteni, hogy adják fel a önazonosságukat, kultúrájukat, lehetőleg, még az országból is tűnjenek el.

Forrás