A tények a polgáriakat igazolták, a megosztottságunk a többséget erősíti. Ha a Magyar Polgári Párt is részt vesz a parlamenti választásokon, eleget tesz ugyan az egyik követelménynek, azonban bizonyítottan az erdélyi magyarság erős parlamenti képviseletébe kerül, az RMDSZ 5% alatt marad. Ezzel az eredménnyel nem dőlhet hátra a szövetség. 
Bízunk abban, hogy figyelembe veszi azt a tendenciát, amely a bejutási küszöböt veszélyezteti. Felelős döntést hoztunk, hiszen miközben világos volt, hogy a verseny a parlamenti választások alkalmával nem járható út, az EMNP felelőtlenül hirdette, hogy bejuthat két párt" - kommentálja a választásokat Salamon Zoltán, az MPP Hargita megyei szervezetének vezetője. 

A közleményében ugyanakkor az RMDSZ-t azért teszi felelőssé, mert húsz éve elodázta a belső választásokat. "Most pedig nem látta be, hogy az önkormányzati választás egyfajta "előválogató" a nemzeti válogatott számára. Magyar közösségünk képviseletének korrekcióját belső ügyként kell kezelnünk és megoldanunk. A helyhatósági választásokon értelmet nyer a verseny, az önkormányzatok egyre erősödő vezetése tekintetében, azonban a román parlamentben egyetlen egy magyar ügy kell hogy legyen. 

Felelősséggel tartozunk maroknyi közösségünkkel szemben és a pártok érdekeit felülírja a nemzet. Elengedhetetlen az összefogás minden magyar szervezet részéről. A Magyar Polgári Párt kezdeményezése, miszerint az erdélyi magyar nemzeti egységet és annak érvényre juttatását a nemzeti válogatottban látja megvalósíthatónak egy lépés abban az irányban, amelyet mindannyiunknak követnünk kell" - írja közleményében az MPP politikusa.

Azt hozzá kell tenni, hogy ez a közlemény 2012-es. A polgáriak a következetességet emelték ki. Akkor sem mondtak mást, mint most! Annyi különbséggel, hogy most már az RMDSZ is belátta az, hogy ez a járható út. Ezert érvényes a vezérgondolat ma is, miszerint a tények a polgáriakat igazolták!