Svájcban népszavazást tarthatnak a burka betiltásáról.
A kezdeményezést már sokan aláírták.

Igen nagy az érdeklődés a burkaellenes kezdeményezés iránt. Walter Wobmann a Svájci Nemzeti Tanács, azaz a svájci törvényhozás alsóházának a tagja gyűjti az aláírásokat, hogy népszavazást írhassanak ki a burka betiltásáról.

A kezdeményezést kilenc hónappal ezelőtt indította útnak, most félidőnél járnak, de reméli, hogy márciusban már a kancellár elé kerülhetnek az aláírások – írja a Blick.

Már több mint 70 000 aláírást gyűjtöttek össze. Wobmann úgy véli, hogy a svájciak hamarosan népszavazáson dönthetnek a teljes testet elfedő öltözet betiltásáról.

Korábban Angela Merkel a CDU kongresszusán azt mondta, hogy betiltaná a burka viseletét. Wobmann pedig azt szeretné, ha Svájc beelőzné a németeket, és náluk tiltanák be először a teljes testet elfedő női ruhadarabot.

Ticino kantonban már három évvel ezelőtt népszavazás formájában döntött a helyi közösség arról, hogy tiltsák be a burkát. A zömében római katolikus állampolgárok 65 százaléka voksolt a betiltásra. A tiltó törvény idén július 1-én lépett életbe. Közel 3 millió forintos bírságra számíthat az, aki nem tartja magát az előíráshoz. Egy muszlim hívőt és egy üzletembert már megbüntettek, amiért tiltakozásul iszlám ruhaviseletben jártak az utcán. Franciaországban már 2011 óta tilos burkát hordani.