Országszerte hiány van a szolgálatot teljesítő, képzett rendőrökből - közölte egy osztrák lap csütörtökön, a belügyminisztérium számadataira hivatkozva.
A szükséges 25 ezres létszám helyett valamivel több mint 23 ezer képzett rendőr lát el szolgálatot – derül ki a Kronen Zeitung című lap által ismertetett adatokból, amelyeket Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter nemrég egy parlamenti kérdésre válaszolva tett közzé. A több mint hetvenoldalas dokumentum október 1-jei adatokat közölt.

A kilenc tartomány közül egyedül Burgenlandban teljesít szolgálatot az előírtnál több rendőr, a többi tartományban nincs meg a szükséges létszám, átlagosan több mint kétszáz rendőr hiányzik tartományonként.

A miniszteri beszámoló szerint 2016-ban több mint 1600 új rendőrt helyeztek állományba, és 2017-ben is további bővítést terveznek.

Korábbi médiabeszámolók is többször megállapították, hogy a lakosság számához képest kevés rendőr teljesít szolgálatot Ausztriában, hiszen a 8,7 millió lakosú országban 26 ezer, míg 12,5 milliós lakosságú Bajorországban 41 ezer fős a rendőri állomány. Továbbá Bécsben és Münchenben ugyanannyi rendőr szolgál, holott Bécsben 300 ezerrel többen élnek mint a bajor fővárosban.

A hétfői berlini kamionos merényletet követően az osztrák belügyminiszter elrendelte a biztonsági erők január 9-ig tartó megerősített készültségét. A megerősített készültség a rendőrségre és a Cobra különleges bevetési egységre vonatkozik. Az intézkedést követően valamennyi osztrák tartományban a szokásosnál több rendőr teljesít majd szolgálatot.

Az osztrák rendőrség külön megerősítette a bécsi karácsonyi rendezvények védelmét. A schönbrunni kastély előtti karácsonyi vásárhoz betonakadályokat állítottak, a Rathauplatzon lévő vásárhoz pedig konténereket tettek, hogy így akadályozzák meg a berlini kamionos merénylethez hasonló támadások elkövetését. A Rathausplatzon lévő vásár, amely Ausztria legnagyobb karácsonyi rendezvénye, minden évben mintegy 3,5 millió látogatót vonz, idén december 26-ig tart nyitva.

A bécsi és a salzburgi rendőrök néhány ezer ingyenes kézi riasztóeszközt osztanak ki a vásárok női látogatói között. A szerkezetek működtetés közben olyan éles, figyelemfelkeltő szirénahangot adnak, amely menekülésre késztetheti a támadókat.

MTI