A szocialista EP-képviselő szerint igaza volt Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek, amikor arról beszélt, hogy az Egyesült Államok befejezi a mindenek felett őrködő dominanciáját, és az európai országok a jövőben törődhetnének többet saját katonai védelmükkel.
Háború és béke ügyében, katonai kérdésekben igazából nincs is Európai Unió – mondta Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Amikor valamilyen misszió van, például a közel-keleten, abban többnyire a NATO vagy az ENSZ égisze alatt jelennek meg a tagállamok, és a részvételről az egyes országok önállóan, saját maguk döntenek.

Ráadásul az EU nem egy föderáció, vannak tagállamok, amelyek katonai kérdésekben semlegesek akarnak maradni ezért semmilyen küldetésben nem vesznek részt, még az előkészítő vagy a lehetséges konfliktusok megelőzését célzó tárgylásokban is csak ímmel-ámmal – tette hozzá.

Mindeközben az Európai Unió a világ első számú béketeremtő és fenntartó hatalma, nem véletlen, hogy 2013-ban Nobel-békedíjat kapott az EU – emlékeztetett rá a politikus.

Az uniót érintő, veszélyeztető konfliktusok megelőzésében kezelésében való közreműködés akadályozó tényezője, hogy az EU-nak nincs egy közös, bevethető hadserege – vélekedett az EP-képviselő.