Borzalmas részletek derültek ki egy befolyásos londoni árvaházzal kapcsolatban: a falak között évtizedeken át ipari szinten űzték a gyerekek megerőszakolását.
A Shirley Oaks árvaház és gondozóotthon falai között hagyománnyá vált a gyerekek megerőszakolása: közel 30 éven át büntetés nélkül szedhették áldozataikat a nevelők és ismerőseik - írja az Independent.

A kiszolgáltatott, sebezhető fiatalok többsége nem mert beszélni a megaláztatásairól, és mivel az esetek elkülönülve történtek, sokan nem is tudtak róla, hogy a társaik is ugyanolyan traumákat élnek át, mint ők. Most a túlélők egy csoportja nyomozást és kampányt indított – kezdésképp egy 129 oldalas jelentést állítottak össze a visszaélésekről. De ez még csak a kezdet…

A túlélők többsége még mindig nem tudott túllépni azon a tragédián, amit az otthonban rendszeresen elszenvedtek. Sok gyerek öngyilkos lett, vagy az alkohol és a drogok rabjává vált. A Shirley Oaks-ot 1983-ban zárták be, de más otthonokban folytatódott a „hagyomány”. A fenntartó több millió fontos kártérítéseket fizethet a túlélőknek – eddig 400-an tettek vallomást. Az áldozatok legalább 60 ember ellen emeltek panaszt: az erőszakolók közt vannak tanácstagok, futballedzők, úszás tanárok, tanítók, orvosok, nevelők és önkéntesek is.

A vallomásokból borzalmas részletek derülnek ki: volt, akit egy ünnepségen a Mikulásnak öltözött nevelő erőszakolt meg, mást már az első éjszakán begyógyszereztek és megerőszakoltak, de többen éveken át számíthattak arra, hogy éjszaka felkeresi őket egyik zaklatójuk. A gyerekek ritkán jelentették az eseteket, a hatóságok vagy az iskolák pedig még ritkábban avatkoztak közbe.

Ezért követelnek most igazságot a túlélők.