A Nemzeti Rendőrfőkapitányság tájékoztatása szerint már 98 klubnál nyomoznak a november közepén kirobban pedofilbotrány miatt. Az első bejelentést követően több száz egykori és jelenlegi áldozat jelentkezett a speciális segélyvonalon, hogy bejelentse, miként zaklatták szexuálisan az angol futballkluboknál.
A Rendőrfőkapitányság tájékoztatás szerint összesen 83 edzőt értek vádak, 98 klubnál indult nyomozás és összesen 639-en jelezték hitelt érdemlően, hogy zaklatás áldozataivá váltak a spotkluboknál. 

A hatóságok információi szerint a pedofil trénerek már 7 éves kisfiúkat is megkörnyékeztek, volt olyan, akinek a hányattatásai egészen 20 éves koráig tartottak.

A rendőrség arra kéri a még rejtőzködő áldozatokat, hogy jelentkezzenek az NSPCC forró vonalán, még akkor is, ha időbe telik az ügyek feldolgozása. 

Simon Bailey rendőrfőnök, az NPCC gyermekvédelmi osztályának vezetője közölte, hogy szoros kapcsolatban állnak az Angol Labdarúgó Szövetséggel (FA), és a nyomozás érdekében minden lényeges információt megosztanak egymással. Az FA ezen kívül belső vizsgálatot is indított.

A hatóságok az egész országra kiterjedő vizsgálatot indítottak, miután egy korábbi játékos, Andy Woodward elárulta, hogy az ifjúsági csapat edzője szexuálisan zaklatta.
Hogyan robbant ki az angol futballtörténelem legsúlyosabb pedofilbotránya?

November 16: Egy drámai interjúban Andy Woodward, a legendás Crewe akadémia tehetséges játékosa elmesélte, hogy kisfiúként erőszakoskodott vele egy korábbi edzője. 
November 22: Steve Walters is a nyilvánosság elé lépett, megerősítve egykori klubtársa állításait, hogy őt is zaklatta a trénere. Őt Paul Stewírt követte a sorban, megdöbbentő részleteket árult el a kiskorúak sérelmére elkövetett erőszakokról. 
November 23: Az egykori angol válogatott David White negyedikként vallotta be, ő is szexuális erőszak áldozata lett kiskorában.
November 24: A Crewe igazgatója közleményt adott ki, mely szerint fogalma sem volt az egészről, amíg az egyik edzőt 1994-ben elítélték. A Manchester City bejelentette, széleskörű vizsgálatot indít az ügyben. Wayne Rooney bejelenti, 24 órás forróvonalat indítanak a további áldozatok megsegítése érdekében. 
November 25: Két korábbi Manchester City játékos is elárulja, őket is bántalmazták fiatalként. 
November 26: Az egyre növekvő nyomásnak engedve, a Crewe is bejelenti, független nyomozás indul a klubnál a 80-s és 90-es visszaélések felderítésére. 
November 30: A Newcastle korábbi játékosa elmondta, meg akarta ölni zaklatóját, George Ormondot, akit 2002-ben ítéltek el. Közben a Blackpool egy korábbi ifjúsági trénerét is vádak érik. 
December 1: Két korábbi Southampton játékos a BBC-nek nyilatkozik, David Eatock elmeséli, őt 21 éves korában zaklatta George Ormond. 
December 3: A Chelsea nyilvános közleményben kér bocsánatot egyik korábbi játékosától, azokért a szenvedésekért, amit a klubnál átélt. Emellett leszögezték, mindent megtesznek, hogy felderítsék a botrányos eseteket.