Davor Stier külügyminiszter a horvát sajtóban kedden ismertetett nyilatkozatában kijelentette: a nemzeti kisebbségek teljes védelme is feltétele annak, hogy Szerbia csatlakozhasson az Európai Unióhoz (EU), Horvátország pedig elvárja, hogy Belgrád megoldja a kisebbségek problémáját. 

"Zágráb támogatni fogja ebben Belgrádot, és segíti az európai integráció útján" - hangsúlyozta a tárcavezető. Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden Varasdon (Varazdin) az esettel kapcsolatban úgy nyilatkozott: a kritériumokat mindenkinek teljesítenie kell.

Horvátországnak is számos elvárásnak kellett megfelelnie, sok nehézség árán tudott csak csatlakozni az EU-hoz, a csatlakozás alatt pedig a tagállamok olyan feltételeket is szabtak számára, amelyeket Zágráb igazságtalannak tartott - hangsúlyozta az államfő, majd hozzátette: Szerbia esetében azonban a kritériumokat könnyen teljesíthetők.

A tervek szerint kedden a közbeszerzésekről szóló 5., a tudományról és kutatásról szóló 25., valamint az oktatásról és művelődésről szóló 26.uniós tárgyalási fejezetet nyitotta volna meg az EU Szerbiával.A fejezetek megnyitásához azonban a tagországok beleegyezésére van szükség, és Horvátország nem adott zöld jelzést az oktatásról szóló fejezet megnyitására, úgy véli ugyanis, hogy Szerbiában nem adott minden feltétel a kisebbségi oktatáshoz, példaként a tankönyvek szerbről horvátra fordításának hiányosságait említette.

A történtek miatt Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök hétfő este távozott Brüsszelből, nem vesz részt a keddi szerb-uniós kormányközi konferencián.Grabar-Kitarovic emlékeztetett, hogy júniusban Aleksandar Vuciccsal a két ország viszonyának fejlesztéséről és a vitatott kérdések rendezéséről szóló megállapodást írt alá Szabadkán, amelyben Vucic vállalta, hogy javít a szerbiai horvátok helyzetén és teljesíti az említett kritériumokat."Nem látom akadályát, Szerbia miért nem tudná teljesíteni ezeket a feltételeket" - húzta alá az elnök.

MTI