Péntektől fennakadások lehetnek a német-osztrák határon bevezetett ellenőrzések miatt - figyelmeztetett az Osztrák Autóklub (ÖAMTC). A német hatóságok csütörtöktől folyamatosan ellenőrzik az Ausztriából Bajorországba vezető autópályákon lévő három fontosabb átkelőt.
A bajor kormány a múlt héten bejelentette, hogy december 15-től szigorított határellenőrzést vezet be az osztrák-német határon az A3-as autópálya Passaunál, az A8-as autópálya Salzburgnál és A93-as autópálya Kufsteinnél lévő átkelőinél. Így szeretnék kiszűrni nemcsak az embercsempészeket, hanem a drogcsempészeket, a bűnözőket és a terrorgyanús személyeket is.

Joachim Herrmann bajor belügyminiszter szerint betartják Ausztriának tett ígéretüket, és nem okoznak nagy fennakadást az ingázók, a turisták és a logisztika számára. A csúcsidőkben azonban dugókra és késésekre lehet majd számítani, bár nem minden járművet ellenőriznek majd és nem minden alkalommal vizsgálják át a csomagteret.

A miniszter arról is beszélt, hogy az A8-as autópályán, az ausztriai Walserberg településnél lévő határátkelőt a lehető legjobban kiépítették, így a tavalyi állapotokhoz képest várhatóan kevésbé fognak dugók kialakulni.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy a hisztériakeltést megelőzendő senkinek sem szabad úgy tennie, mintha a forgalmi fennakadások csupán határellenőrzés miatt alakulhatnának ki.

A beszámolók szerint csütörtökön a Németország felé tartóknak 15 percet kellett várakozniuk a határnál, nem többet, mint eddig.

"Országunk biztonságáról van szó" - jelentette ki a bajor belügyminiszter. Tájékoztatása szerint a szigorított ellenőrzés addig fog tartani, amíg a schengeni külső határ védelme újra működik. Mint fogalmazott: addig Németországnak magának kell gondoskodnia a külső határ védelméről.

A németországi határokat 2015 szeptembere óta ellenőrzik. A bajor belügyminiszter indoklása szerint azért, mert az uniós külső határok kontrollját nem látták el maradéktalanul. Hermann tájékoztatása szerint idén december elejéig több mint 15 600 beutazni szándékozót fordítottak vissza a németországi határszakaszon.

Sobotka elmondta, hogy tavaly ezer illegális embercsempészt tartóztattak fel Ausztriában, idén pedig eddig 130-at. 

Az Európai Unió Tanácsa novemberben engedélyezte mások mellett Ausztriának és Németországnak is az ideiglenes jelleggel visszaállított belső határellenőrzéseket. A bajor belügyminiszter osztrák kollégájával, Wolfgang Sobotkával abban egyezett meg, hogy amennyiben a biztonsági helyzet február 15-ig nem változik, újraértékelik a kialakult szituációt.

Ausztria a magyar, olasz és a szlovén határszakaszain végez ellenőrzést. Az osztrák hatóságok szerdától  szigorúbban ellenőrzik a tiroli Brenner-hágónál áthaladó tehervonatokat is, mert az utóbbi időben több menekült e szerelvényeken próbált meg Olaszországból Ausztrián át Németországba jutni.

Az osztrák belügyminisztérium legutóbbi közlése szerint idén több mint 32 ezer menedékkérelmi eljárás indult Ausztriában, amely a megállapított felső korlát 86 százaléka. Ebben az évben várhatóan nem lépik át a kormány által meghatározott kvótát, amely szerint 37 500 eljárást kezdhetnek 2016-ban.

MTI