Feltehetően szándékos gyújtogatás történt péntekre virradó éjjel egy migránsokat befogadó központban Párizs egyik elegáns elővárosában. A bűncselekmény miatt egy ember meghalt, 14-en, köztük hárman súlyosan megsérültek - közölték rendőrségi források. 
A tűz a Párizs nyugati határán található Boulogne-Billancourt egyik befogadóközpontjában ütött ki, ahol illegális bevándorlók és egyedülálló vendégmunkások élnek. Az első vizsgálatok szerint a hatemeletes épület előcsarnokában olyan bizonyítékokat találtak a nyomozók, amelyek szándékos gyújtogatásra utalnak. 

Az elmúlt hónapokban több hasonló jellegű támadást követtek el Franciaországban migránsokat és hajléktalanokat befogadó intézmények ellen.

A hatóságok péntek reggel felszámoltak egy újabb illegális sátortábort is, ahol mintegy háromszáz szudáni, afgán és eritreai migráns élt. A spontán táborhely Párizs északi határában, Saint-Denis-ben alakult ki, amellett az átmeneti humanitárius menekülttábor mellett, amelyet egy hónappal ezelőtt nyitott meg a fővárosi önkormányzat. Az embereket átmenetileg sportcsarnokokban helyezték el. 

Az elmúlt másfél évben gombamód szaporodtak el az illegális sátortáborok Párizsban és környékén. Ezeket a hatóságok rendszeresen - eddig harminc alkalommal - felszámolták, s mintegy 21 ezer embert átszállítottak befogadóközpontokba. Az észak-franciaországi Calais-ban dzsungelnek is nevezett hatalmas migránstábort októberben számolták fel, november elején pedig 3800 embert vittek el a párizsi Stalingrad metrómegálló körül a járdákon felállított sátrakból. 

A fővárosi önkormányzat november 10-én nyitotta meg Párizsban az első átmeneti humanitárius tábort négyszáz migráns számára, amivel szeretné megakadályozni, hogy újabb illegális sátortáborok jöjjenek létre. A központ azonban néhány hét alatt megtelt, annak ellenére, hogy az érkezők csak néhány napot maradhatnak itt, amíg tájékoztatást kapnak a saját jogi helyzetükről és a menekültügyi eljárásról. Egy orvosi csoport elsősegély-ellátást és pszichológiai konzultációkat is biztosít a rászorulóknak, akiket aztán országszerte kialakított befogadóközpontokban helyeznek el. 

Franciaország sokáig nem számított a migránsok célországának, tavaly 80 ezer kérelmet regisztráltak a hatóságok, idén viszont 100 ezerre emelkedhet ez a szám. A többi nyugat-európai országhoz képest mérsékeltebb migránsáradat ellenére a francia hatóságok sokáig nem voltak felkészülve a menedékkérők befogadására, s fokozatosan alakítják ki számukra az újabb létesítményeket.

MTI