Németország ad otthont a legdinamikusabban bővülő zsidó közösségnek Európában. Ennek ellenére a legtöbb német még sosem találkozott zsidó vallásúakkal. A “Rent a Jew” kezdeményezés ezen szeretne változtatni.
Annak ellenére, hogy egy dinamikusan bővülő közösségről van szó, a 80 milliós Németországban kevesen találkoztak a 100 000 fős zsidó közösség tagjaival. Itt jön a képbe a “Bérelj egy zsidót” program.
A projekt szlogenje:
Sosem felejted el az elsőt!”
A kezdeményezést – amelynek szándékosan provokatív a neve – a müncheni Janusz Korczak Akadémia hirdette meg.
A program szervezői szemináriumokat hirdetnek meg, valamint oktatási intézményekbe is ellátogatnak előadásokat tartani. A program célja, hogy a németekkel megismertesse a zsidó kultúrát és a zsidók embereket, valamint, hogy leszámoljon az előítéletekkel. A programban 50 zsidó identitású személy tart előadásokat, akik járják Németországot. Köztük van a moszkvai születésű Mascha Schmerling és a hannoveri Monty Aviel Zeev Ott.
A program nevét provokációnak szántuk. Az emberek félnek kimondani azt, hogy “zsidó”. Pedig az csak a kontextustól függően számíthat sértőnek”
– mondta Schmerling a DW-nek.
Schmerling a Szovjetunióból menekült el édesanyjával 1992-ben, a németországi zsidó közösség nagy részével egyetemben. A 100 000-es közösség 80 százaléka ebben az időszakban menekültként érkezett meg Németországba, ahol a ’90-es évek elején még a mainál is befogadóbb policy volt érvényben.
Mindössze adni szeretnénk egy esélyt az embereknek, hogy beszélgethessenek valakivel a zsidó közösség tagjai közül. Azt szeretnénk, ha látnák: átlagos emberek vagyunk. Nem akarjuk, hogy csupán a történelmi múltunk után ítéljenek meg, és nem akarjuk, hogy csak a holokauszt lencséjén át lássanak minket”
– mondta Schmerling.
Szeretnénk megmutatni, hogy a judaizmus nyitott és sokszínű”
– tette hozzá Ott.
Az ehhez hasonló kezdeményezésekre nagy szükség van mostanság, ugyanis Nyugat-Európában rohamosan nő az antiszemitizmus.
Az antiszemitizmus mértéke a mérések szerint Németországban is felívelőben van. 2015-ben 34 százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma az egy évvel korábbihoz képest.
Az előadók maguk is megtapasztalták a zsidóellenességet: Ottot körbevette három férfi, akik a kipáját látva azt kezdték el skandálni, hogy “Palesztina! Palesztina!”. Berlinben vannak olyan negyedek, ahol a férfi inkább nem hordja a kipáját.
A “Bérelj egy zsidót” program keretében a résztvevők bármilyen kérdést feltehetnek az előadóknak. A legtöbbször előkerülnek a sztereotípiák is, azonban ezekről is kötetlen beszélgetés szokott kialakulni. A leggyakoribb témák: a kultúra, vallás, valamint a zsidó ételek és a szakácsművészet.
A párbeszéd a megoldás bármilyen problémára. Ahelyett, hogy kibeszéljük egymást, meg kell beszélni a dolgokat”
– mondta Schmerling.