Őrizetbe vettek újabb 8 katonát és 26 csendőrt a hatóságok Törökországban a július 15-ei puccskísérletet követő kormányzati fellépés keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Az előállítottak a gyanú szerint tagjai az összeesküvésért felelőssé tett, Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi hálózatának. Gülen, aki Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori szövetségeséből lett később ádáz ellenfele, tagadja, hogy köze lenne a történtekhez. A mozgalmat Törökország FETÖ rövidítéssel terrorszervezetként tartja nyilván. A hivatalos török álláspont értelmében a gülenisták hosszú évek alatt szivárogtak be az állami és a magánszférába.

A hatalomátvételi incidens után Törökországban rendkívüli állapotot vezettek be és széleskörű tisztogatás kezdődött, amely a haderőn túl kiemelten érinti a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát. Egy törvényerejű rendelet értelmében az őrizetbe vétel lehetséges időtartamát 4 napról 30 napra hosszabbították meg.

Az Anadolu december közepi összesítése alapján öt hónap alatt több mint 100 ezer emberrel szemben indítottak eljárást Törökországban, közülük legalább 40 ezret letartóztattak, beleértve 6341 katonát, köztük 168 tábornokot.

Kedden Isztambulban kezdődtek meg a felelősségre vonások, 29 volt rendőrt állítottak bíróság elé, akik a vád szerint segédkeztek az Erdogan megbuktatására irányuló, mintegy 270 ember halálát okozó államcsínykísérletben. Az ügyészség 21 vádlott számára súlyosbított életfogytiglani börtönbüntetés, míg a többiekre legfeljebb 15 év szabadságvesztés kiszabását kérte.

MTI