A migránshullám negatív hatása az utóbbi időben egyre több esetben nyert bizonyítást, most tanulmányok születtek a migránsközösségek életéről.
A kutatást a Die Welt ismertette, melynek eredménye szerint az integrációnak nem sok esélye van, mivel a migránsközösségek a nyugati társadalmat elutasítják. Legjobban a szegény és elszigetelt bevándorlókra jellemző ez a hozzáállás.

A felmérést a Német Lakásügyi és Városfejlesztési Egyesület (VHW) készítette a nagyobb németországi városok bevándorlók lakta negyedeit vizsgálva.

A felmérést végző egyik szakember, Bernd Hallenberg azt tapasztalta, hogy a bevándorlók egyre jobban elszigetelik magukat a többségi társadalomtól. Kapcsolatot más migránsközösségekkel tartanak. Azonban a Breitbart arról ír, hogy ennek ellenére a “bevándorló miliők egymástól függetlenül is fejlődnek”.

A tanulmány felhívja a figyelmet arra a negatív jelenségre is, amely az integráció mértékével kapcsolatos. Eszerint a migrációs hullám előtt érkezők könnyebben tudtak integrálódni, mivel több esetben is németnek vallották magukat. A 2014 után érkezetteknél azonban ezt alig tapasztalták.

A német kormány milliókat ölt bele abba, hogy oktassa, képezze, integrálja a migránsokat, de ez a program szinte teljesen biztosan kudarcot vallott.