Klaus Johannis államfő bejelentette, hogy újratárgyalásra visszaküldi a parlamentnek azt a 102 illeték eltörléséről szóló törvényt, amelyet pénteken alkotmányosnak talált az Alkotmánybíróság.
Az Alkotmánybíróság elutasította Klaus Johannis államfő keresetét és úgy döntött pénteken, hogy nem sérti az alaptörvényt a 102 illeték eltörlését előíró törvény.

A tervezet 102 nem adójellegű illeték eltörlését írja elő 2017. január elsejei hatállyal. Törölné többek között a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, a rádió- és tévéilletéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is. 

A tervezet 102 nem adójellegű illeték eltörlését írja elő 2017. január elsejétől. Törölné többek között a környezetvédelmi bélyegilletéket, több cégbírósági illetéket, több konzuli illetéket, a rádió- és tévéilletéket, az ideiglenes útlevél igénylésekor esedékes többletilletéket és az Országos Nyugdíjpénztár által igényelt különféle illetékeket is.

Johannis korábban amiatt kritizálta a törvényt, és emelt ellene alkotmányossági kifogást, mert az nem veszi figyelembe a "költségvetési felelősségre vonatkozó törvényt", illetve megszünteti az közmédia egyik fontos bevételi forrását, a rádió- és tévéilletéket is.

Az államfő ugyanakkor kihirdette azt a jogszabályt, amely január 1-től átlagosan 15%-os bérnövelést ír elő az egészségügyi és a tanügyi alkalmazottak számára.

agerpress