A San Bernardino-i terrortámadást az válthatta ki, hogy az elkövetőnek részt kellett vennie egy ünnepi dekorációval feldíszített tréningen, és egy karácsonyfa előtt kellett pózolnia - közölték az amerikai hatóságok.
Az FBI és a rendőrség olyan emaileket talált Syed Farook számítógépén, melyben a férfi pakisztáni feleségének panaszkodott a karácsonyi dekorációk miatt.

A muzulmán vallású férfi nem tartotta igazságosnak, hogy arra kényszerítették, hogy egy feldíszített karácsonyfa és ünnepi dekorációk között kelljen elvégeznie munkáját. A felesége egyetértett férjével, és válaszlevelében ő is megbotránkozásának adott hangot.

A tavaly december 2-i terrortámadás előtt képek is készültek Farookról, ahogy munkatársaival együtt a karácsonyfa előtt pózol a konferenciateremben.

A kötelező tréning után nem sokkal Farook és felesége 14 embert gyilkoltak meg a férfi munkahelyén, és további 22-t megsebesítettek, mikor géppuskákkal felszerelkezve tüzet nyitottak az egészségügyi központban.
Muszlimként nem kényszeríthetik keresztény hagyományokra

A feleség az interneten is hangoztatta: nem gondolja, hogy muszlimként részt kellene vennie nem muszlim ünnepeken vagy eseményeken – közölte a San Bernardino-i rendőrfőkapitány, Jarrod Burguan az ABC amerikai televízió esti műsorában, a Nightline-ban.

“Ez az egy dolog a kevés információ közül, melyet elolvasva kijelenthetjük: igen, ez lehetett a kiváltó ok” – mondta. Farookot és feleségét a mészárlás után néhány órával lelőtték.

A férfiról a lövöldözés előtt két nappal felvétel készült egy lőtéren, ahol minden valószínűséggel a 2-ai mészárlásra gyakorolt.