A bevándorlásellenes németországi mozgalom, a Pegida vezetője belső rendőrségi forrásokra hivatkozva már két órával a támadás után kitweetelte, hogy egy tunéziai muzulmánt gyanúsítanak a támadás elkövetésével.
Lutz Bachmann hétfőn 22 óra 16 perckor Twitter-üzenetében azt írta: “Belső info a berlini rendőrség vezetéséből. Az elkövető tunéziai muszlim.”

Zavarba ejtő tény, hogy a berlini rendőrség ezekben az órákban még arról beszélt, hogy a karácsonyi vásár közelében, a berlini állatkertnél elfogott pakisztáni férfi lehetett, aki a tömegbe vezette a kamiont, majd másnap reggel meg is neveztek: a 23 éves pakisztáni  Naved B. személyében.

Csak kedden kora délután közölték hivtalosan, hogy neki nincs köze a támadáshoz és csak újabb egy nappal később, szerdán délelőtt hozták nyilvánosságra, hogy a 24 éves tunéziai Anis Amrit körözik.

A német sajtóban most nem csak a fenti tények miatt kezdődött spekuláció, de amiatt is, hogy a szélsőjobboldalinak tartott mozgalom vezetőjének, Lutz Bachmannak valóban lehet-e magas rangú belső forrása a rendőrségnél, és ha igen, ki az.